Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nobel Edebiyat Ödülleri Peter Handke ve Olga Tokarczuk’un oldu

2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi Avusturyalı yazar Peter Handke oldu. Geçen yıl taciz skandalı nedeniyle verilemeyen 2018 yılı ödülüne ise, Polonyalı yazar Olga Tokarczuk layık görüldü. Tokarczuk, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan 15’inci kadın yazar oldu.

Nobel Edebiyat Ödülü’nü veren İsveç Akademisi, Handke’nin 2019 ödülünü “dilbilimsel bir ustalıkla insan deneyiminin özelliklerini araştıran etkili çalışması için kazandığını” açıkladı. Tokarczuk’un ise “ansiklopedik tutkuyla hayal gücünün sınırlarını aşan bir anlatım kullandığı” belirtildi. 

Geçen yılki skandal, İsveç Akademisi’nin desteğiyle projeler yürüten ve ödül komitesi üyelerinden birinin eşi olan Fransız fotoğrafçı Jean-Claude Arnault’nun, 18 kadına cinsel saldırıda bulunduğunun ortaya çıkması üzerine patlak vermişti. Olay üzerine Arnault’un eşi Frostenson ve Akademi’nin başkanı ile birlikte dört üye istifa etmiş, 2018 yılı Edebiyat Ödülü’nün de 2019 yılı ödülleriyle beraber verilmesi kararlaştırılmıştı.

Peter Handke kimdir?

Peter Handke’nin ilk romanı Die Hornissen (Eşekarıları) 1966’da yayımlandı. İlk oyunu Kaspar ise 1968’de sahnelendi ve Handke’yi savaş sonrası kuşağın en önemli genç yazarlarından biri konumuna getirdi. 

6 Aralık 1942’de Avusturya’nın Griffen şehrinde dünyaya gelen roman ve oyun yazarı Peter Handke, 12 yaşına kadar din ağırlıklı eğitim gördükten sonra, 1961 yılında Graz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. Yazınla uğraşmaya öğrencilik yıllarında başlayan Handke, 1967’de Hauptmann Ödülü’nü, 1973’te Büchner Ödülü’nü, 1979’da da Kafka Ödülü’nü kazanan Handke’nin Türkçe’ye kazandırılmış çok sayıda eseri bulunuyor. Bunlar arasında ilk akla gelenler Handke’nin, Kalecinin Penaltı Anındaki Endişesi, Solak Kadın, Mutsuzluğa Doyum ve Kaspar olarak sıralanabilir.

Olga Tokarczuk kimdir?

Olga Tokarczuk, 2018 yılında ülkesinin ilk Man Bookers International edebiyat ödülünü kazanan yazarı oldu.

29 Ocak 1962’de Polonya’nın Sulechov şehrinde doğan Olga Tokarczuk ise, edebiyat kariyerine başlamadan önce Varşova Üniversitesi’nde psikolog olarak çalışan yazar Carl Jung üzerine çalışmalar yaptı. Polonya’da ve Polonya dışında birçok ödüle layık görülen 2004 yılından bu yana Polonya’da Yeşiller Partisi üyeliğini yapıyor. Tokarczuk’un Türkçe yayınlanmış üç kitabı bulunuyor: Gündüzün Evi Gecenin Evi (Grikedi yayınları), Koşucular (Alabanda yayınları) ve Aç Gözünü Artık Yaşamıyorsun (Kalem Kültür yayınları).

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.