Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nobel Edebiyat Ödülü’nün ertelenmesine neden olan Fransız fotoğrafçı tecavüzden yargılanacak

Bu yılki Nobel Edebiyat Ödülü’nün açıklanmayıp, ertelenmesine yol açan İsveç Akademisi’ndeki skandalın merkezindeki isim, Fransız fotoğrafçı Jean-Claude Arnault tecavüzden yargılanacak.
İsveç Akademisi üyelerinden, şair Katarina Frostenson ile evli olan Arnault, suçlu bulunması halinde altı yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Soruşturmayı yürüten savcı Christina Voigt, kanıtların Arnault’nun mahkum edilmesine yetecek kadar sağlam olduğunu söylüyor. Davacı, İsveç’in başkenti Stockholm’de bir edebiyat kulübünü işleten Arnault’nun 2011 yılının Ekim ve Aralık aylarında kendisine iki kez tecavüz ettiğini iddia ediyor.
Geçen yıl Kasım ayında Dagens Nyther gazetesinin yayınladığı bir haberde, 18 kadın Arnault tarafından cinsel tacize ve şiddete maruz kaldıklarını ifşa etmişti. İddialar üzerine, Katarina Frostenson’un ödül komitesinden atılması gerektiğini savunanlarla kalmasından yana olanlar arasında anlaşmazlık çıkmış, Nisan ayında tırmanan gerilim üzerine ard arda istifalar yaşanmıştı. Arnault’nun Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan kişilerin ismini 1996’dan bu yana en az yedi kez sızdırdığı da ileri sürülüyor.
İsveç Akademesi, Başkanı dahil dört üyesinin istifası üzerine Mayıs ayında bu yılki ödülün açıklanmasını ileri bir tarihe ertelemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.