Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de elektronik sigara kaynaklı akciğer hastalığından ölenlerin sayısı 26’ya çıktı

Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’nin açıkladığı verilere göre elektronik sigara kaynaklı olduğu tahmin edilen veya kesinleşmiş akciğer hastalığına yakalanan kişi sayısı 1299, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 26. Doktorlar, elektronik sigara kullanımının uzun süreçte birçok ciddi akciğer hastalığına da yol açabileceği konusunda uzun süredir uyarılarda bulunuyor.

Elektronik sigara kaynaklı vakalar ABD’de 49 farklı eyalette görülmüş durumda. Connecticut, Pennsylvania, Michigan, Massachusetts, New York ve Texas eyaletleri geçen hafta akciğer hastalığından ölen kişilerin ölümünün elektronik sigaraya bağlı olduğunu açıkladı.

Elektronik sigara kaynaklı akciğer hastalıklarının en genç kurbanı 17 yaşındaki Eddie Sullivan oldu. Sullivan’ın hastalığı geçen yıl göğüs ağrısı ve nefes alma güçlüğü futbol oynamasını engel olmaya başlayınca, eylül ayında hastaneye gitmesiyle belli oldu. 11 gün yoğun bakımda tutulan Sullivan, ölümden döndü. Herkes içtiği için elektronik sigaraya başladığını söyleyen Sullivan tamamen iyileşebilmiş değil.

ABD’de doktorlar ve sağlık otoriteleri ilk kez bu yaz, bazı akciğer rahatsızlıklarının elektronik sigarayla ilişkili olduğunu kabul etti. Öksürük, göğüs ağrısı ve nefes alma zorluğuyla kendini belli eden hastalık, her zaman tamamen tedavi edilemiyor. Bazı hastalar akciğerlerinde oluşan hasar nedeniye tedavi olmalarına rağmen nefes almakta zorluk çekmeye devam ediyor.

Bazı araştırmacılar, elektronik sigaranın akciğerlere verdiği hasarı Birinci Dünya Savaşı sırasında hardal gazına maruz kalan askerlerin akciğerlerindeki hasarla karşılaştırıyor.

ABD’deki uzmanlar, elektronik sigaranın özellikle gençler arasında oldukça popüler olduğunu ve bunun sebebinin elektronik sigaraların normal sigaraya göre daha az zararlıymış gibi pazarlanması olduğunu söylüyor.

Elektronik sigaralar, Michigan, New York, Massachusetts ve San Francisco eyaletlerinde yasak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.