Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye operasyonu – Senatör Graham’den Hulusi Akar sandığı Rus trollere: “Türkiye’yi YPG tehdidinden korumamız gerekiyor”

Suriye operasyonuna tepki olarak Türkiye’ye karşı yaptırım kararı alınması için ABD Senatosu’na yasa teklifinde bulunan Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham’ın, Ağustos ayında, kendini Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar olarak tanıtan iki Rus tarafından telefonda işletildiği ortaya çıktı.

Amerikan Politico dergisinin paylaştığı ses kayıtlarında, iki Rus’un Graham’ın ofisini aradığı duyuluyor. Türk Savunma Bakanlığından aradıklarını söyleyen bu kişiler Graham ile iki ayrı gün, biri 16 dakika diğeri 13 dakika olmak üzere, iki telefon konuşması yapıyor.

Suriye operasyonuna kadar Başkan Trump’ın Ankara ile ilişkiler açısından Kongre’deki temsilcisi gibi işlev gören, Türkiye’nin S-400 alımı ertesinde iki ülke ilişkilerinin düzeltilmesi için Trump adına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer yetkililerle görüşmeler yapan Graham, öyle anlaşılıyor ki, Savunma Bakanı Akar’ın kendisini aramasına hiç şaşırmıyor.   

“Başkan Trump da ben de YPG sorununuzu çok iyi anlıyoruz”

Graham ilk aramada, konuşmaya, “Aradığınız için teşekkür ederim. Olabilirse bu görüşmeyi kazan-kazan’a çevirmek isterim” diyerek başlıyor. Ancak Graham’ı arayanlar, daha önce de pek çok Batılı siyasetçiyi telefonda işleterek ün yapan Alexey Stolyarov ve Vladimir Kuznetsov adlı iki Rus. Ama Amerikalı Senatör bunu bilmiyor ve Savunma Bakanı Akar sandığı Stolyarov’a Kürtlerin Türkiye için tehdit oluşturduğunu söylüyor. Oysa şu sıralarda Türklerin Kürtler için tehdit oluşturduğunu savunan Graham, ağustosta şu sözleri sarf ediyor:

“YPG sorununuz çok mühim. Başkan Obama’ya YPG’ye güvenmekle büyük hata yaptığını söylemiştim. Korktuğum herşey gerçek oldu. Şimdi Türkiye’yi Suriye’deki bu tehditten korumamız gerekiyor. Ben de, inanın Başkan da bu sorunla ilgili size anlıyoruz.”

“Başkan benden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayıp serbest ticaret anlaşması teklifi yapmamı istedi”

Görüşmede esas olarak S-400 savunma sistemleri nedeniyle Türkiye’ye yapılması planlanan yaptırımlar konuşuluyor. Graham Trump’ın Türkiye’ye yaptırım uygulamak istemediğini, bilakis Ankara ile serbest ticaret anlaşması yapmak istediğini belirtiyor: “Başkan yeni bir gelişme olana kadar yaptırımları uygulamayı engellemeye çalışacak. Eğer şu an olduğu gibi devam ederse Başkan yaptırımları engelleyecek, ben de arkasında duracağım.”

Graham, Başkan Trump’ın kendisine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayıp serbest ticaret anlaşması teklifini yapmasını söylediğini belirtiyor. Graham Akar sandığı kişiye, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aramamı ister misiniz?” diye soruyor ve karşı taraftan bunun için onay da alıyor.

Konuşmada iki ülke arasında serbest ticaretin, Türk lirasını stabilize edeceğini anlatan Graham, “Türkiye S-400’leri kurarsa, başka ortaklarımız da almak isteyecek. Bu da ittifakımıza büyük baskı yapacaktır. Türkiye’yi F-35 programında görmek istiyorum ve bu S-400 konusunda da bir yol bulacağımızı umuyorum” diyor.

“Başkan Trump Halkbank davası konusunda yetkisi dahilinde yardımcı olmayı çok istiyor”

Bu konuşmadan birkaç gün sonra, Rus ikili Senatör’ü tekrar arıyorlar. Graham bu kez, ilk konuşma hakkında Başkan Trump’ı bilgilendirdiğini söylüyor Akar sandığı kişiye. “Türkiye ile ilişkilerimizi iyileştirmek istiyoruz. Başkan’ın tam olarak istediği bu” diyen Graham Hulusi Akar sandığı Stolyarov’dan bir kez daha Rus S-400 hava savunma sistemlerini kullanmaktan kaçınmasını istiyor.

Graham konuşmada, Başkan Trump’ın kişisel avukatı Rudy Giuliani’nin müvekkili Rıza Zarrab’ın önce sanık sonra tanık olarak bulunduğu Halkbank davasını da gündeme getiriyor: “Türk bankası ile ilgili hassas davaya da Başkan çok duyarlı”, diyen Graham “Başkan, yetkisi dahilinde yardımcı olmayı çok istiyor” ifadesini kullanıyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.