Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan’da, yerel seçimler öncesinde patlayan seks skandalı Orbán iktidarını zorluyor

Nisan 2018’de yapılan genel seçimlerde oyların yüzde 48,8’ini alarak bir kez daha iktidara gelen Viktor Orbán liderliğindeki FIDESZ Partisi’nin yerelde adayları ile aynı başarıyı sağlayıp sağlayamayacağı noktasında soru işaretleri mevcut. FIDESZ’in önemli kalelerinden biri olarak görülen güneydeki Hódmezővásárhely şehrinde, muhalefet partileri tarafından desteklenen bağımsız adaya karşı FIDESZ adayı seçimi kaybetti.

Ülkede 13 Ekim Pazar günü gerçekleştirilmesi planlanan yerel seçimlerin öncesinde, adayların birbiriyle dalga geçtiği posterler, iktidara yakınlığı ile bilinen reklam şirketlerine ait panolarda muhalefet adaylarını aşağılayan ilanlar ve son olarak yolsuzluk ve seks skandalına adı karışan FIDESZ adayı ile “kirli bir seçim kampanyası” süreci yaşandı. 7 Ekim Pazartesi’den itibaren Macaristan’da “Şeytanın Avukatı” (Ez az ördög ügyvédje) başlıklı anonim bir blog sayfasında yapılan paylaşımların merkezinde bir avukat ile bir arkadaşının yolsuzluklarına yer verildi.

Macaristan’da yerel seçimlere saatler kala, paylaşımların hedefindeki isimlerden birinin, ülkenin kuzeybatısında yer alan Győr kenti Belediye Başkanı ve aynı zamanda Eski Macar Olimpiyat Komitesi Başkanı, olimpiyat şampiyonu Zsolt Borkai olduğu ortaya çıktı. Blog yazarının hedefindeki bir diğer isim ise Borkai’nin mensubu olduğu, iktidardaki FIDESZ Partisi’ne yakınlığı ile bilinen, ülkenin Győr kentindeki en etkili iş insanlarından biri, Avukat Zoltán Rákosfalvy.

Borkai, önümüzdeki dönem de Győr kentinin belediye başkanı olabilmek için, yine Başbakan Viktor Orbán’ın liderliğindeki, sağcı FIDESZ Partisi’nden güçlü bir aday. Ancak geçtiğimiz hafta başlatılan anonim blogda hakkında yayımlananlara bir videonun eklenmesi ile durum Borkai’nin aleyhine dönebilir.

Győr Belediye Başkanı ve arkadaşlarını bir yatta, grup seks partisi yaparken gösteren video, Macaristan’da muhalifler tarafından gündeme taşındı ve FIDESZ’in yerelde başarılı olup olamayacağı noktasında soru işaretleri oluşmaya başladı. Borkai, görüntülerle ilgili özür dilerken, istifa etmeyeceğini belirtti. Uyuşturucu kullanımı ve seyahat masraflarının devlet hazinesinden karşılandığı yönündeki iddiaları ise reddetti.

Fırsatı ele geçiren muhalefet hamle yapmakta gecikmedi

Muhalif Momentum Partisi, yerel seçimlerde “Tanrı, millet, aile” sloganını öne çıkaran iktidar partisi FIDESZ’in ofislerini, “Kamu fonları, kokain, fahişe” yazılı posterler ile kapladı. Bir diğer muhalif Budapeşte Belediye Başkanı Adayı Gergely Karácsony ise son mitinginde destekçilerine seslenirken, “Győr’de ortaya çıkan pislik benzersiz değil. (Orbán’ın) FIDESZ Partisi’nin özü çürümüş” şeklinde konuştu.

FIDESZ Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gergely Gulyás, konu ile ilgili açıklama yaparken, “Tek kelimeyle kirli bir seçim kampanyasının ortasındayız. Macaristan siyasetinin dibinin gördüğü an” yorumunda bulundu. FIDESZ’in Győr Belediye Başkanı Adayı Borkai hakkında kendisine yöneltilen sorulara ise net bir cevap vermeyen Gulyás, sadece “Eski bir olimpiyat şampiyonu jimnastikçinin fahişe ile bir yatta seks yaptığını iddia eden görüntülerin yayınlanmasının çocuklar için uygun olmadığı noktasında endişeli olduklarını, görüntülerin ‘uygunsuz içerik’ olarak etiketlenmesi gerektiğini düşündüklerini” belirtti.

İstanbul’da Erdoğan kaybetti, Moskova’da Putin zor durumda, Orbán Budapeşte’yi kaybetmek üzere olabilir mi?

31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan, lideri olduğu AKP’nin adayı Binali Yıldırım’ın, CHP ve İYİ Parti’nin adayı ve HDP seçmenlerinin de desteklediği muhalefet adayı Ekrem İmamoğlu’ndan düşük oy alarak ‘İstanbul’u kaybetmesini’ kabullenmek zorunda kaldı. Mazbatasının İmamoğlu’na geç teslim edilmesi ve 23 Haziran’da yerel seçimin tekrarlanması ise muhalefetin oy oranını arttırdı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da ise protesto gösterilerine katılan binlerce insan muhalif adayların da yerel seçime katılabilmeleri için mücadele ediyor. Muhalefetin adayının gözaltına alınması ve sonradan serbest bırakılması ise muhalefete gözdağı vermek yerine insanları öfkelendirdi.

Benzer bir durum şimdi Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de yaşanıyor olabilir. Başbakan Orbán her ne kadar akademiyi ve medyayı kontrol altında tutuyor, seçim kurallarını parlamentoda partisinin çoğunluğu sayesinde belirliyor ve yandaş medya kuruluşları muhalefet adaylarına karşı “kirli seçim kampanyaları” yürütüyor olsa da, muhalif adaylar yerel seçimler öncesindeki skandalların etkisiyle öne geçebilir.

Liberal eğilimlerin yoğun olduğu başkent Budapeşte’de, muhalefet adayı Gergely Karácsony’un umut vadettiği düşünülüyor. Gelinen noktada Karácsony, hükümetin desteklediği aday István Tárlos’tan önde görünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.