Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye operasyonu – Suriye ve Rusya kaynakları: “Kürtlerle Şam yönetimi Moskova arabuluculuğunda anlaşmaya vardı, Menbiç ve Kobani’ye Suriye ordusu girecek”

Şam yönetiminin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile anlaştığı, Suriye ordusuna bağlı birliklerin Türkiye sınırı boyunca SDG kontrolündeki bölgelere yerleşmek üzere ülkenin kuzeyine doğru ilerlediği bildiriliyor. Rus Sputnik haber kuruluşunun Arapça servisi, Şam yönetimi ile Kürtler arasındaki anlaşmanın Moskova tarafından sağlandığını duyurdu.  Suriye resmi televizyonu ve resmi haber ajansı Sana da, Suriye ordusunun “Suriye topraklarına yönelik saldırıya karşı” ülkenin kuzeyine doğru harekete geçtiğini bildirdi.

Daha önce Lübnan merkezli ve Suriye hükümetine yakın çizgideki Al Mayadin televizyonu “Suriye ordusu 48 saat içinde [SDG denetimindeki] Kobani ve Menbiç’e girecek” duyurusu yapmıştı. Suriye’deki muhaliflere yakın olan İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de “SDG’nin Rusya ile bir anlaşmaya vardığına ve bu iki kenti Suriye ordusuna teslim edeceğine” dair güvenilir kaynaklardan bilgi aldıklarını bildirmişti.

BBC, Şam yönetimi ile Suriye’ni kuzeyindeki Kürt yönetimi arasında varılan anlaşma uyarınca, Suriye ordusunun Türkiye sınırı boyunca konuşlanacağını ve Türk ordusu ve vekil güçlerinin “girdiği bölgelerin savunmasında SDG’ye destek olacağını yazdı.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper de, bugün ABD’nin bölgedeki 1000 askerinin tamamını çekmeye karar verdiklerini duyururken, gerekçe olarak Suriye Demokratik Güçleri’nin “Türkiye’nin saldırısına karşı koymak için” Suriye ve Rusya ile bir anlaşma yapmak üzere olduğunu açıklamış, Suriye ordusu ile Türkiye ordusunu kastederek “Amerikan askerlerinin “iki ordu arasında kalmaması” için çekileceklerini açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.