Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yönetmen Kim Ki-Duk, 7. Boğaziçi Film Festivali kapsamında Türkiye’ye geliyor

Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi tarafından düzenlenen 7. Boğaziçi Film Festivali, 18–25 Ekim günlerinde gerçekleştirilecek. Festivale Güney Koreli yönetmen Kim Ki-Duk ve Filipinli yönetmen Brillante Mendoza konuk olacak.

Festivalin bu yılki onur ödülleri Kim Ki-Duk ve Brillante Mendoza’ya verilecek. Kim Ki-Duk’un filmlerinden hazırlanan retrospektifi izleyicilerle buluşurken, yönetmenin Berlin Film Festivali’ne de konuk olan Human, Space, Time and Human (2018) adlı filmi Türkiye’de ilk defa gösterilecek.

Bu yıl 25 ülkeden toplam 83 filme ev sahipliği yapacak festivalin açılışı, 72. Cannes Film Festivali’nin kapanışında gösterilen Eric Toledano ile Olivier Nakache’in birlikte yönettiği, Vincent Cassel’in başrolde olduğu The Specials (2019) filmiyle yapılacak.

Dokuz film Altın Yunus için yarışacak

Bu yıl dokuz film, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda en iyi filme verilen 100 bin TL değerindeki Altın Yunus ödülü için yarışacak. Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun’un başkanlığında oyuncu Cemre Ebuzziya, senarist, sanat yönetmeni ve fotoğrafçı Ebru Ceylan, yazar Mustafa Çiftçi ile oyuncu Nalan Kuruçim’den oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi yılın en iyi yerli filmini seçecek.

Altın Yunus için Burak Çevik’in Aidiyet (2019), Semih Kaplanoğlu’nın Bağlılık-Aslı (2019), Murat Pay’ın Dilsiz (2019), Seyid Çolak’ın Kapan (2019), Nazif Tunç’un Karınca (2019), Olgun Özdemir’in Kızım Gibi Kokuyorsun (2019), Eylem Kaftan’ın Kovan (2019), Cenk Ertürk’ün Nuh Tepesi (2019) ve Cihan Sağlam’ın Uzun Zaman Önce (2019) adlı filmleri yarışacak.

Uluslararası Film Yarışması’nda beş ödül

Cannes’dan Karlovy Vary’ye, Busan’dan Sarajevo’ya pek çok festivalden ödüllerle dönen dokuz film, En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu ve Jüri Özel Ödülü olmak üzere beş ödül için yarışacak. En iyi filme 50 bin TL değerinde para ödülü verilecek.

Filipinli yönetmen Brillante Mendoza başkanlığındaki jüride, 6. Boğaziçi Film Festivali’nde Screwdriver (Tornavida, 2018) adlı filmiyle Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda en iyi film ödülünün sahibi olan Bassam Ali Jarbawi, Durban Film Festivali Direktörü Chipo Zhou, birçok ulusal ve uluslararası projede yer alan oyuncu Melisa Sözen ve Ága (2018) filmiyle tanınan Milko Lazarov yer alacak.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda Nariman Aliev’in Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde dünya prömiyerini yapan ilk uzun metrajlı filmi Homeward (2019), Lendita Zegiraj’ın Aga’s House (2019) filmiAdilkhan Yerzhanov’un A Dark Dark Man (2019) filmi, İranlı yönetmen Mohsen Makhmalbaf’ın Marghe And Her Mother (2019) filmi, Ines Tanoviç’in Bosna Hersek’in Oscar adayı ve 25. Saraybosna Film Festivali’nin açılış filmi The Son (2019), Ena Sendijareviç’in Sarajevo Film Festivali’nde en iyi film ödülü alan Take Me Somewhere Nice (2019) filmi, Dmitri Mamulia’nın Criminal Man (2019)adlı filmi, Sharipa Urazbayeva’nın Mariam (2019) ve Parviz Shahbazi’nin Talla (2019) isimli filmleri yarışacak.

Dünya sinemasının Türkiye galaları

Yılın beklenen filmlerinin Türkiye galalarına ev sahipliği yapacak “Dünya Sineması” bölümünde Brian Welsh’in Beats (2019), José Luis Cuerda’nın Some Time Later (2019), Sam de Jong’un Berlin Film Festivali’nden Kristal Ayı Ödülü alan filmi Goldie (2019), Xierzati Yahefu’nun The Composer (2019), Juris Kursietis’in Oleg (2019), Bart Freundlich’in After the Wedding (2019) ve Werner Herzog’un Family Romance, LLC (2019) filmleri izleyiciyle buluşacak.

Kısa filmler yarışıyor

Agron Domi, Emre Oskay ve Nazlı Eda Noyan’dan oluşan Kısa Kurmaca Jürisi, Gökalp Gönen’in Avarya, Alican Yücesoy’un Taş, Arda Çiltepe’nin Siyah Güneş, Benhür Bolhava’nın Finiş, Umut Evirgen’in İyi Yemek Öldürür, İnan Erbil’in G.K., Elif Eda Karagöz’ün Boşluk, Ragıp Türk’ün Tor, Zeynep Köprülü’nün Orada ile Ozan Yoleri’nin Aylin adlı filmlerini değerlendirecek.

Aynı jürinin değerlendireceği Uluslararası Kısa Kurmaca kategorisinde yarışacak filmler ise şöyle:

Salt and Pepper to Taste (Teymur Hajiyev, 2019)

Anna (Dekel Berenson, 2019)

She Runs (Qiu Yang, 2019)

Dogs Barking at Birds ( Leonor Teles, 2019)

Postcards from the end of the World (Konstantinos Antonopoulos, 2019)

Fatherland (George Sikharulidze, 2019)

Nefta Football Club (Yves Piat, 2019)

At Down (Julien Trauman, 2019)

School Bus (Salvattore Alloca, 2019)

Mano a Mano (Louise Courvoisier, 2019)

Mohammed Siam, Fırat Sayıcı ve Zeynep Gülru Keçeciler’den oluşan jürinin Ulusal Kısa Belgesel Film Yarışması için değerlendireceği filmler ise şöyle: 

Geleceğimizi İstiyoruz (Atom Şaşkal, 2019)

Uçan Adam (Uğur Ersöz & Nusret Oğuzhan Yıldız, 2019)

Saklı (Taha Sancar Çalışan & Yusuf Zeynel, 2019)

Amca (Senem Bay, 2019)

Mavi Otel (Hasan Basri Özdemir & Emre Karadaş, 2019)

Mavi Kelebek (Okan Erünsal, 2019)

Germiyan’ın Renkleri (Aziz Alaca, 2019)

Simurg: Bir Zümrüd-ü Anka Kuşu Hikâyesi (Yavuz Selim Taşçıoğlu & Hacı Elmas, 2019)

Her kategorinin en iyi filmine 10 bin TL ödül verilecek. Ayrıca Ulusal Kısa Kurmaca Yarışması’ndaki bir filme 5 bin TL değerinde İstanbul Medya Akademisi Genç Yetenek Ödülü verilecek.

En iyi kısa filme Ahmet Uluçay Ödülü

Kısıtlı imkanlarla yaratıcı kısa filmlere imza atan Ahmet Uluçay anısına verilen 25 bin TL değerindeki Ahmet Uluçay Kısa Film Büyük Ödülü, tüm kategorilerinde yarışan kısa filmler içerisinden kısa kurmaca ve kısa belgesel jürisinin değerlendirmeleriyle seçilecek olan en iyi filme sunulacak.

Yılın en önemli belgeselleri izleyiciyle buluşuyor

Yılın önemli belgesellerini buluşturan “Bi’ Dünya Belgesel” bölümünde bu yıl altı film yer alacak.

Honeyland (Tamara Kotevska & Ljubo Stefanov, 2019)

Kabul City in the Wind (Aboozar Amini, 2019) 

Immortal (Ksenia Okhapkina, 2019)

Shut Him Down: The Rise of Jordan Peterson (Patricia Marcoccia, 2019)

Pavarotti (Ron Howard, 2019)

Andrey Tarkovsky: A Cinema Prayer (Andrey A. Tarkovskiy, 2019)

Uzun Yürüyüş: mülteci hikayeleri

Festivalin 21. yüzyılın önemli sorunlarından mülteci hikayelerinin yanı sıra, göç ve yersiz yurtsuzluk temalarına odaklanan ‘’Uzun Yürüyüş’’adlı bölümünde üç film gösterilecek:

1. Ünlü sanatçı ve aktivist Ai Weiwei’nin The Rest (2019) filmi 

2. Ben Lawrence’ın ilk kez Toronto Film Festivali’nde gösterilen, Hugo Weaving’in başrolde karşımıza çıktığı filmi Hearts and Bones (2019) 

3. Filistin kökenli Ürdünlü yönetmen Dina Naser’in Ürdün’deki üç Suriyeli mültecinin dört yılını belgelediği Tiny Souls (2019) filmi

Festival yedinci yılını kutluyor

Festival, yedinci yaşını David Fincher’in bir seri katilin yedi ölümcül günahı işleyenleri kendi yöntemleriyle öldürmesini anlattığı kült filmi Se7en (1996), Ingmar Bergman’ın sinema tarihinin en önemli filmlerinden kabul edilen Yedinci Mühür (1957) ve Akira Kurosawa’nın kariyerinin doruk noktası olarak görülen Yedi Samuray (1954) filmleriyle ile kutlayacak.

Kim Ki-Duk ve Brillante Mendoza’ya onur ödülü

Festivalin Master Class (Ustalık Sınıfı) etkinlikleri bu yıl Güney Koreli yönetmen Kim Ki-Duk ve Filipinli yönetmen Brillante Mendoza’nın katılımıyla gerçekleştirilecek. İki ayrı Master Class, Bosphorus Film Lab kapsamında düzenlenecek.

Onur ödülleri Mendoza’ya festivalin açılış töreninde, Kim Ki-Duk’a ise festivalin kapanış töreninde takdim edilecek.

Herkes için sinema: Biletler 5, 10 ve 15 TL 

Film gösterimleri Atlas, Beyoğlu ve Kadıköy sinemalarında yapılacak. Kısa Film gösterimleri için tüm biletler 5 TL, uzun metraj filmler içinse tam biletler 12.00, 14.00 ve 16.30 seansları için 10 TL, 19.30 ve 21.30 seansları için ise 15 TL olarak satışa sunulacak.

Öğrenciler için uzun metraj filmlerin biletleri tüm seanslarda 5 TL olacak. 7 Ekim’de satışa sunulacak festival biletleri biletinial.com’dan alınabilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.