Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye operasyonu – New York Times: “ABD İncirlik’teki nükleer başlıkları tahliye edebilir”

Amerikan Dışişleri ve Enerji bakanlıklarının, İncirlik Üssü’nde tutulan yaklaşık 50 adet taktik nükleer savaş başlığının bölgeden tahliyesine yönelik planları, geçen hafta sonunda gözden geçirdikleri öne sürüldü.

New York Times gazetesinin ulusal güvenlik muhabiri ve kıdemli yazarı David E. Sanger imzasını taşıyan haberde, bakanlıklarda böyle bir çalışma yapıldığına dair bilginin kaynağı olarak isimleri açıklanmayan iki Amerikalı yetkili gösteriliyor.

İçlerinden biri, sözkonusu taktik nükleer savaş başlıklarının artık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “rehineleri” konumunda olduğunu söylüyor. Sanger da, bu silahların Türkiye’den tahliyesinin “Türkiye ile ABD arasındaki müttefiklik ilişkisinin fiilen bitmesi”, silahları İncirlik’te tutmanın ise “çoktan ortadan kaldırılmış olan bir nükleer zafiyetin sürdürülmesi” anlamına geleceği yorumunu yapıyor.

Haberde uzman olarak görüşüne yer verilen Jeffrey Lewis ise, “Tarihte ilk defa karşılaştığımız bir durum var: ABD’nin nükleer silahlarının bulunduğu bir ülke, ABD güçlerine havan topu atışı yapıyor” diyor.

Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir ay önce yaptığı, “Birilerinin elinde nükleer başlıklı füze var ama benim elimde nükleer başlıklı füze olmasın! Ben bunu kabul etmiyorum” açıklamasını hatırlatarak, Türkiye’nin de nükleer silah sahibi olma arzusuna dikkat çekiyor.

İncirlik Amerikan Hava Üssü, Suriye sınırına yaklaşık 110 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.