Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lübnan’da WhatsApp vergisi onbinleri sokağa döktü, hükümet geri adım attı

Derin bir ekonomik kriz içindeki Lübnan’da dün (17 Ekim), hükümetin yeni vergiler açıklaması üzerine binlerce kişi başkent Beyrut başta olmak üzere ülkenin pek çok kentinde sokağa çıktı.

Yıllardır görülmemiş şiddet ve büyüklükteki protestoları tetikleyen, iletişime özellikle de WhatsApp, Facebook gibi sosyal medya uygulamalarına getirilen ek vergiler oldu.

Lübnan’da hükümet her bir WhatsApp ve diğer internet aramaları için
20 sent ek vergi getirmek isteyince halk sokağa döküldü.

Ülke genelindeki gösterilerde protestocular, lastikler yakarak yolları kapatırken, başkent Beyrut’ta yakılan ateşlerden biri bir binaya sıçrayınca, içerdeki yabancı uyruklu iki işçinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Göstericiler başkentte barikatları yıkarak bakanlar kurulu toplantısının olduğu Hükümet Sarayı’na da yürümek istedi.

Güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazla kalabalıkları dağıtmaya çalıştı.

Çıkan kargaşa sırasında bir politikacının korumasının göstericilerin bulunduğu yöne ateş açtığı, bir kişiye de aracıyla çarptığı kaydedildi.

10 saat süren protestoların ardından hükümet geri adım attı ve WhatsApp uygulamasına yönelik vergi tasarısının bakanlar kurulunda onaylanmayacağı duyuruldu.

Ancak protestoların dinip dinmeyeceği bilinmiyor. Zira bugün de yine irili ufaklı gösterilerin düzenlendiğine dair haberler geliyor.

https://twitter.com/ZeinMhaidly/status/1184929477182263297?s=20

Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, 3 Eylül’de ekonomide olağanüstü hal ilan etmişti. Uluslararası ekonomi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de Lübnan’ın görünümünü 24 Ağustos’ta B’den CCC’ye düşürdüğünü açıklamıştı.

2011’de Suriye’deki krizin başlamasıyla maruz kaldığı mülteci dalgaları ve yaşadığı siyasi sorunlar nedeniyle ekonomisi kırılganlaşan ülkede 2019’un ilk çeyreğinde kamu borcu 86,2 milyar dolara ulaşmış durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.