Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yazar Nuri Pakdil hayatını kaybetti

Üst solunum yoları enfeksiyonu sebebiyle Ankara Şehir Hastanesi’ne kaldırılan ve bir süredir yoğun bakımda olan yazar Nuri Pakdil hayatını kaybetti.

85 yaşındaki edebiyatçının, 16 Ekim’de tedavi gördüğü hastanede kalbi durmuş, yapılan müdahale ile yeniden hayata döndürülmüştü. Bugün ise Pakdil’in yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Nuri Pakdil kimdir?

1934’te Kahramanmaraş’ta doğan ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiren Pakdil, 1954’te, henüz lisedeyken “Hamle” isimli dergisini yayınlamaya başlamış, 1964 yılında İstanbul’da, bir haftalık dergide sanat sayfaları düzenlemiş, 1969 yılında Edebiyat Dergisi’ni, 1972 yılında da Edebiyat Dergisi Yayınları’nı kurmuştu.

Edebiyat Dergisi Yayınları, 1972-1984 yılları arasında 18’i Nuri Pakdil imzasını taşıyan toplam 45 kitap yayımlandı.

Pakdil, Cahit Zarifoğlu’nun “Yedi Güzel Adam” şiiriyle özdeşleşen ve anılan yazarlardan biri. Pakdil’in gençlik dönemi Türkiye’nin en çalkantılı olduğu dönemlerden birine, 1960-70’li yıllara denk geliyor. Sağ ve sol çatışmalarının en yoğun ve ateşli yaşandığı bu dönemde Pakdil ve arkadaşları (Sezai Karakoç, Akif İnan, Erdem Bayazıt, Alaaddin Özdenören, Rasim Özdenören ve Cahit Zarifoğlu) sağ veya sol çizgide yer almadı.

Kasım 2014’te Necip Fazıl Saygı Ödülü’nün ilkini alan Pakdil, aynı yıl “Muhafazakâr değilim, devrimciyim!” demiş, sağcı veya solcu olmadığını, “İslamcı” olduğunu açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.