Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kazakistan’da eski Devlet Başkanı Nazarbayev, halefi Tokayev’in yetkilerini kısıtladı

Kazakistan’da 28 yıl ülkeyi yönettikten sonra geçen mart ayında kendi isteğiyle görevinden istifa eden eski Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, halefi Kasım Cömert Tokayev’in yetkilerini kısıtladı.

Pazartesi (21 Ekim) günü yayınlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, bundan böyle içişleri, dışişleri ve savunma bakanlıkları dışında bütün bakanlar ile iç ve dış istihbarat servislerinin atamaları Nazarbayev’in onayına tabi tutulacak. Aynı prosedürün il valileri ve bazı kıdemli yetkililer için de geçerli olduğu belirtildi.

Kazakistan’ın 1991’deki bağımsızlığından itibaren ülkeyi yöneten Nazarbayev, devlet başkanlığını bıraksa da Kazakistan Güvenlik Konseyi Başkanı ve Nur Otan Partisi Genel Başkanı olarak ülke yönetimindeki etki ve nüfuzunu koruyor.

Tokayev ise Nazarbayev’in desteğiyle ve Nur Otan Partisi’nin adayı olarak katıldığı haziran ayındaki devlet başkanlığı seçimlerinden yüzde 70 oy oranıyla birinci çıkmıştı. Tokayev Nazarbayev’in politikalarını devam ettirmeyi ve önemli konularda kendisine danışmayı vaat etmiş, ancak devlet yönetiminde iki başlılık olmayacağını da sık sık dile getirmişti.

Nazarbayev (solda) istifa ederken, yerine Tokayev’in (sağda) gelmesini istemişti.

Devlet yönetiminde “iki başlılık” ve iktidar kavgası

9 Ekim’de çıkarılan, kamuoyuna ise 21 Ekim’de duyurulan son kararname, Tokayev ile Nazarbayev arasında iktidar çekişmesi yaşandığına dair söylentileri doğrular nitelikte. Nazarbayev 11 Ekim’de devlet televizyonuna verdiği mülakatta ülke yönetimindeki rolünü “ihtiyaç duyulduğunda tavsiyede bulunmak” olarak tanımlamış, ancak yanlış yapıldığını düşündüğü şeyler olursa, seyrici kalmayacağını da sözlerine eklemişti.

Tokayev’in son günlerde kamuoyu önünde geçmiş döneme ilişkin icraatı eleştirmeye başladığı ve geçenlerde bu çerçevede başkent Nur Sultan’a hafif raylı sistem inşa etmek üzere yürütülen projeyle ilgili yolsuzluk soruşturması açtığı bildiriliyor.

.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.