Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lübnan’da protestolar: Başbakanın ekonomik reform paketi halkı ikna etmedi

Lübnan’da hükümetin internet iletişimine vergi getirmek istemesiyle geçen perşembe günü başlayan ve yüzbinlerce kişinin katılımıyla kısa sürede ülke geneline yayılarak bir halk ayaklanması görünümü kazanan protestolar hafta sonunda da devam etti.

Ekonomik şartların giderek ağırlaşmasına karşılık, siyasetin çözüm yerine yolsuzluk ürettiği algısının tetiklediği gösterilerde, 2011’deki Arap isyanları sırasında bölge halklarının sıkça attığı “Halk düzenin devrilmesini istiyor” ve “devrim” sloganları pazar günü başkent Beyrut’un ana meydanını dolduran 1 milyonu aşkın kişinin de dilindeydi.

Lübnan’da her yaş, din ve mezhepten katılımcının olduğu ve karnaval havasında geçen gösterilerde kadınların ve genç nüfusun ağırlığı dikkat çekiyor.

Başbakan Hariri reform paketi açıkladı

Protestolar nedeniyle hükümet önce vergi planından vazgeçti, ardından Başbakan Saad Hariri, derinleşen ekonomik krizin etkisini hafifleteceği iddiasıyla bir ekonomik reform paketi hazırladı. Buna göre, mevcut ve eski cumhurbaşkanlarının, bakanların, milletvekillerinin maaşları yüzde 50 oranında azaltılacak. Bazı devlet kurumları ve bürokratlara ödenen desteklerde de kesintiler yapılacak.

Protestolardaki ana talep yolsuzlukların sonlandırılması olurken halkın büyük çoğunluğu, ülkeyi yöneten elitler istihdamı artıramadığı için gençlerin ülkeden ayrılmaya zorlandığını düşünüyor.

Ancak alınan önlemler hükümetin istifasını talep eden göstericileri tatmin etmeye yetecek mi belirsiz. Genel grev, yolların barikatlarla kapatılması ve sokağın bırakılmaması için yapılan çağrılar bugün (21 Ekim) de etkili olmuş görünüyor. Nitekim bankalar pazartesi kapalı kalacağını açıklarken ülkenin en büyük sendikası da genel grev kararı aldı.

Dünyanın üçüncü en borçlu ülkesi

Lübnan’da 2015’te çöp krizi nedeniyle patlak veren protestolardan sonra ilk defa bu çapta gösteriler düzenlendiği belirtiliyor. Lübnan, 75 milyar doları aşkın borç ile 2018 yılında gayri safi milli hasıla-borç oranı bakımından dünyanın üçüncü en çok borçlu ülkesi konumunda. Ülkede çok uzun süredir resmî sayım yapılmamakla birlikte nüfusun dört milyon civarında olduğu hesaplanıyor. Lübnan’da ayrıca 1,5 milyona yakın Suriyeli mülteci ile 500 bin civarında Filistinli mülteci yaşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.