Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye operasyonu – IKBY İçişleri Bakanlığı: “Suriye’nin kuzeydoğusundan 250 bin göçmen bekleniyor”

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonu neticesinde şimdiye kadar 5 bin göçmenin kendi bölgelerine geldiğini ve 250 bin göçmenin daha geleceğini öngördüklerini açıkladı. 

IKBY İçişleri Bakanı Ahmed Reber ve Birleşmiş Millletler (BM) Irak İnsani Yardım Özel Temsilci Yardımcısı Marta Ruedas ortak bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında Reber, “Hükümet olarak, Kürdistan’a gelen göçmen ve mültecilere yardım edebilmemiz için BM’den insani yardımları sürdürmesini talep ettik” dedi. 

Reber, IKBY’nin beş yıldır iki milyon iç göçmene ev sahipliği yaptığını ancak Irak hükümetinin üzerine düşen maddi sorumluluğu yerine getirmediğini vurgulayarak, “Bağdat’ı, göçmen kamplarına daha fazla yardım göndermesi için teşvik etmelerini istedik. Suriye’deki mevcut durumla birlikte acil bir şekilde insani yardımlara gereksinim olduğunu belirttik” diye konuştu. 

Suriye’nin kuzeyinden Duhok’a göç haritası

Reber, “Mevcut durumun sürmesi halinde ilk aşamada 30 ila 50 bin göçmenin gelmesini bekliyoruz. Sonraki süreçte de 250 bin göçmenin IKBY’ye geleceğini öngörüyoruz” dedi.

IKBY İçişleri Bakanlığı, bakanlar kurulu tarafından alınan kararına göre savaş nedeniyle göç edenlere korunma ve barınma sağlamaktan sorumlu olacak. Bakan Ahmed Reber bu konuyla ilgili olarak “İlgili ekipler kuruldu” diye konuştu.

Göçmenlerin ilk durağının Duhok olduğunu ve 5 bin göçmenin Duhok’a bağlı Berdereş şehrinde kurulan kampta tutulduğunu belirten Reber, “Ancak göçmen sayısı artarsa elimizdeki mevcut kamplarda kapasiteyi karşılayamayabiliriz” dedi.

BM Irak İnsani Yardım Özel Temsilci Yardımcısı Marta Ruedas ise şunları kaydetti: “Suriye’nin kuzeyinde çok kötü bir durum mevcut. Bu da doğrudan insanları etkiliyor. Bölgede yaşananlardan dolayı çok sayıda göçmen IKBY ile Irak’a geliyor. Bu göçmenlerin yardıma ihtiyaçları var. Bizler burada koordineli bir şekilde göçmenlerin taleplerine nasıl karşılık vermemiz gerektiğini ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin kurumlarıyla nasıl işbirliği yapabileceğimiz konusunda istişare yaptık.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.