Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye operasyonu – NYT: ABD petrol bölgelerini korumak ve IŞİD ile mücadele etmek için 200 askerini Suriye’de bırakacak

Amerikan New York Times gazetesi, ABD’nin Suriye’de 200 asker bırakacağını yazdı. Gazetenin Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynaklarına dayandırdığı habere göre bu askerler, petrol sahalarını korumak ve IŞİD’le mücadeleye devam etmek için bırakılacak.

Suriye’nin El Tanf bölgesinde halen 125 civarında ABD askeri bulunuyor. Pentagon bu askerlerin geri çekilmeyeceğini bildirdi. ABD, bölgedeki petrol sahalarının Rusya ve Suriye hükümetinin eline geçmesini istemiyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta açıkladığı Suriye’nin kuzeyindeki 1000 civarında askeri geri çekme planı ABD Temsilciler Meclisi’nde ezici çoğunlukla kınanmıştı. ABD Savunma Bakanı Mark Esper sözkonusu askerlerin Irak’ın batısına gönderileceğini duyurmuştu. Bu çekilme başladı.

Eğer ABD Başkanı Trump bölgede asker bırakma kararını onaylarsa ikinci kez asker çekme konusunda geri adım atmış olacak. Trump benzer bir kararı 2018’in Aralık ayında da almıştı.

Trump’ın çekilme kararını en sert eleştiren isimlerden biri olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da Amerikan Fox News televizyonuna yaptığı açıklamada Trump’ın YPG ile ortaklığa devam edeceğini belirterek “Başkan, Kürtler’in bugüne kadar yaptıklarını takdir ediyor. IŞİD’in geri dönmemesini teminat altına almak istiyor. IŞİD’in yeniden ortaya çıkmaması için Suriye’nin doğusunda Kürtler’le ortaklığımızın sürmesini bekliyorum” dedi.

Graham, Suriye petrollerine de dikkat çekti ve ABD ile Kürtler’in, Suriye’deki petrol sahalarının modernizasyonu için birlikte girişimde bulunabileceklerini söyledi.

Türkiye ile ABD arasındaki mutabakat çerçevesinde, Türkiye’nin YPG’nin çekilmesi için tanıdığı 120 saatlik süre de yarın doluyor. ABD Başkanı Trump, Twitter’dan yaptığı açıklamada ateşkesin “iyi gittiğini” duyurdu.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.