Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İUDFF 2019: Deneysel filmler İstanbul’da buluşuyor

2018’de ilk kez düzenlenen, Türkiye’nin deneysel sinemaya odaklı ilk ve tek festivali İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali (İUDFF), bu sene 13-17 Kasım 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bu yıl Beyoğlu haricinde Kadıköy’e de uzanan festival toplam sekiz mekânda izleyiciyle buluşacak. Festivalin programında deneysel sinemanın usta isimlerinden ilk filmini çekmiş olan genç yeteneklere, 18 ayrı başlık altında, 30 ülkeden 128 kısa ve uzun metraj filmin yanı sıra, paneller, söyleşiler, performanslar ve partiler de yer alıyor.

Beyoğlu’nda SALTVault34, Yeşilçam Sineması, İtalyan Kültür Merkezi ve Soho House, Kadıköy’de ise Kadıköy Sineması’nda gerçekleştirilecek gösterimlerde festivalin Deneysel Uzun Metraj, Deneysel Kısa Metraj, Deneysel Belgesel, Deneysel Animasyon, Yeni Soluk, İlk Deney ve Müzik Videoları olmak üzere toplam altı kategori üzerinden gerçekleştireceği yarışma filmlerinin haricinde Panorama, Dünya Prömiyerleri, Deneyim Şarkıları ve Genleşen Animasyon başlıklı seçkilerde sunulan filmler izleyici ile buluşacak.

Bu yıl yarışma seçkisi Deneysel Uzun Metraj, Deneysel Kısa Metraj, Deneysel Belgesel, Deneysel Animasyon, Yeni Soluk, İlk Deney ve Müzik Videoları olmak üzere toplam altı kategoriden oluşuyor. Festivalde neredeyse tamamı Türkiye’de ilk defa gösterilecek altısı dünya, dokuzu Avrupa prömiyeri olan toplam 85 film yer alıyor.

Yarışma bölümünün jüri başkanlığını Home Movies–İtalyan Amatör Film Arşivi’nin kurucu direktörü Paolo Simoni yapıyor. Diğer jüri üyeleri de sanatçı, yönetmen ve akademisyen Terry Flaxton, Protocinema’nın kurucusu ve küratör Mari Spirito, SALT Araştırma ve Programlar Yardımcı Direktörü Fatma Çolakoğlu ve sinema yazarı ve akademisyen Ayça Çiftçi‘den oluşuyor.

Paolo Simoni başkanlığındaki yarışma bölümü jürislnde Mari Spirito, Fatma Çolakoğlu, Ayça Çiftçi ve Terry Flaxton yer alıyor.

Festival, yarışma seçkisinin yanı sıra, “Forum” başlığı altında tüm dünyadan deneysel film festivalleri, film arşivleri, bağımsız küratör ve sanatçılarla kurduğu ortaklıklar sonucu, deneysel sinemanın kimliğine ve sinema sanatının geleceğine dair sosyo-artistik bir tartışma ortamı oluşturmayı hedefliyor.

İUDFF, 2019 yılı itibariyle festival programına Panorama başlığını ekleyerek farklı kültürlerin deneysel sinemaya olan yaklaşımlarını paylaşabilecekleri ve tartışabilecekleri bir platform yaratmayı amaçlıyor.

Neden bir deneysel film arşivine ihtiyacımız var?

Festival ek olarak, Türkiyeli üç yönetmen Nazlı Dinçel, Sinan Güldal ve Lara Kamhi’nin filmlerinin yer aldığı “Neden bir deneysel film arşivine ihtiyacımız var?” başlığı altındaki seçkisiyle de odağını Türkiye deneysel sinemasına yöneltiyor.

Özel Gösterimler

Luminous Void: Docudrama – Rouzbeh Rashidi

Experimental Film Society’nin kurucusu ve geçtiğimiz yıl Phantom Islands filmi ile İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali En iyi Uzun Metraj Film Ödülü sahibi Rouzbeh Rashidi’nin yeni filmi, İrlanda merkezli EFS çatısı altında üretim yapan bir grup yönetmenin garip üretim pratiklerini konu eden sıradışı belgesel, Luminous Void: Docudrama dünya prömiyerini İstanbul’da yapıyor. Rashidi’nin de katılacağı gösterim, 14 Kasım Perşembe günü saat 19.00’da Kadıköy Sineması’nda gerçekleştirilecek.

Moskova Treni – Federico Ferrone & Michele Manzolini

Federico Ferrone ve Michele Manzolini’nin yönetmenliğini birlikte yaptıkları Moskova Treni, amatör bir film yapımcısı ve komünist bir berber olan Sauro Ravaglia’nın gözünden bir dönemin ve bir rüyanın sonunu anlatıyor. Birçok festivalden ödülle ayrılan film, yönetmenlerinin de katılımıyla Türkiye’de ilk kez gösterilecek.


Kuantum teknolojilerinden buluntu görüntülere, soyut sinema’dan New York Deneysel Tiyatro Sahnesi’ne konuşma serileri

İUDFF’nin geçen yıl başlattığı ve bu yıl Forum seçkisi altında yer verdiği panel ve konuşma serilerinde, hareket eden imaj üretimi, pratik olduğu kadar entelektüel ve tarihsel bağlamda, Tan Tolga Demirci, Ali Akay, Zeyno Pekünlü, Terry Flaxton, Fulya Peker ve Chriss Meigh-Andrews gibi kendi alanlarında önde gelen sanatçı, teorisyen, akademisyen ve küratörlerin katılımıyla değerlendirilecek.

Kuantum teknolojilerinin sanat pratiklerini ne denli etkileyeceğinden buluntu görüntü film üretim pratiklerine, soyut sinemadan Türkiye’de imgelerin muhafazakârlaşmasına birçok konunun ele alınacağı panellere; ilhamını William Blake’in aynı isimli eserinden alan kültür ve sanat hayatı içerisinde yer alan farklı disiplin ve alanlardan kişi, sanatçı, yönetmen, küratör ve akademisyenin yaşamlarında gelişimlerini sağlamış kültürel ve sanatsal birikimlerine odaklanan ve bunları paylaşıma açan bir söyleşi serisi olarak “Deneyim Şarkıları” eşlik edecek.

Sinemada melez örgütlenmeler

Sinemanın diğer sanat dalları ve pratiklerle ilişkilenmesi doğrultusunda, aksamında yine sinemanın yer aldığı melez örgütlenmeleri ele alan Genleşen Sinema başlığı, İUDFF 2019 programı içerisinde üç ayrı etkinlik ile sinema ve sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Salt Beyoğlu’nda gerçekleştirilecek bu üç etkinlikte, Tetsuya Maruyama’nın, sinemada verili araç ve olanakların dışına taşarak yeni bir izleyici-sanatçı ilişkisi yarattığı CINE(MA)-Absence Triggered By A Third Body performansının yanı sıra, Paolo Simoni’nin küratörlüğündeki Amatör Sinema seçki gösterimi ve Genleşen Arşiv Projesi’ne dair sunumu ile Kathy Smith’in deneysel güzel sanatlar ve yeni medya teknolojileri üzerine yapacağı Genleşen Animasyon gösterim ve konuşması yer alacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.