Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye operasyonu – Erdoğan: “İran’ı ciddi manada kınıyorum”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu akşam Rusya’nın Soçi kentinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. Türkiye-ABD mutabakatı çerçevesinde YPG’ye çekilmesi için tanınan 120 saatlik süre de bugün doluyor. Böylesine kritik bir zamanda gerçekleşecek zirve öncesi Ankara’da havalimanında konuşan Erdoğan, İran’a uyarılarda bulundu.

Erdoğan, İran yönetiminden gelen Türkiye’nin Suriye’deki askeri harekâtını durdurması yönündeki çağrılara şöyle tepki gösterdi:

“İran’dan gelen bazı açıklamalar bende ciddi manada üzüntüye sebep olmuştur. Nükleer başlıklı silahlar konusunda, Erdoğan’ın İran’la ilgili takındığı tavırları tüm dünya bilir. İran’dan maalesef bazı çatlak sesler çıkıyor. Sayın Ruhani’den değil. Bunları, başta Sayın Ruhani olmak üzere, susturmaları gerekirdi. Bu, şahsım olmak üzere tüm mesai arkadaşlarımı da ciddi manada rahatsız etmektedir. Biz Soçi mutabakatının üç taraf ülkesiyiz. Birbirine bu şekilde ihanet eder mi? Bu yapılanlar yanlıştır. Bu süreçle ilgili olarak kendilerini ciddi manada kınıyorum.”

YPG çekilmeye devam ediyor

Erdoğan, operasyona ara verilmesinden bu yana 700-800 YPG’linin çekildiğini, 1300 YPG’linin daha çekilmesini beklediklerini söyledi, anlaşmaya uyulmazsa operasyona devam edeceklerini de tekrarladı:

“Eğer teröristler istediğimiz şekilde çekilmezse; verilen söz tutulmazsa harekata kaldığımız yerden devam edeceğiz.”

Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un ateşkesin uzamasına ilişkin teklifi içinse “Macron bu tür konuları teröristlerle konuşuyor” dedi. Erdoğan şöyle devam etti:

Silahların depolandığı yerleri de tespit ettik. Bu silahlar Amerika tarafından buraya gönderildi. Burada bir terör devleti kurulacak, bunun kurulmasına Türkiye olarak biz müsaade mi edelim? Bu adımların tamamı Suriye’nin bölünmesine de yöneliktir. Suriye’nin geleceğinde PKK/YPG’ye yer yoktur. Rusya ile işbirliği içerisinde bölgemizi ayrılıkçı terör belasından kurtarmayı ümit ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.