Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lübnan’da protestolar devam ediyor: Eylemciler, yaşananlardan korkan bir bebeği sakinleştirmek için “Baby Shark” şarkısını söyledi

Lübnan’da 17 Ekim’de internet kullanımına getirilen vergiler sebebiyle başkent Beyrut’ta başlayan protesto gösterileri devam ediyor.

Perşembe gününden beri eylemlerin merkezi olan Beyrut’ta Riyad al-Solh Meydanı’nın yanındaki başbakanlık binası yakınlarında dağıtılan el ilanlarında “Çalınan paramız geri istiyoruz”, “Mezhepçi sisteme hayır” yazıyordu.

Protestolardan basına yansıyan ilginç karelerden biri de protestoların ortasında kalan bir araçtaki bebeğin korkmaması için protestocuların “Baby Shark” şarkısını söyleyerek bebeği sakinleştirmeye çalışmaları oldu. Beyrut’ta bebeğiyle arabada protestoların ortasında kalan annenin göstericilere çocuğunun korktuğunu söylemesi üzerine eylemciler birden “Baby Shark” şarkısını söylemeye başladı.

Lübnan’da 2019 yılı başında yeni hükümetin kurulması sonrasında ana gündem maddesi ise ekonomik krizdi. Ülkede ekonomik krizle kemer sıkma politikalarına başvurarak baş edilmeye başlandı.

10 saat süren protestoların ardından hükümet geri adım attı ve WhatsApp uygulamasına yönelik vergi tasarısının bakanlar kurulunda onaylanmayacağı duyuruldu. Ancak hükümetin WhatsApp vergisinden geri adım atması da protestoları dindirmedi.

Eylemciler hükümetin düşmesini, cumhurbaşkanı da dahi bazı siyasetçilerin istifa etmesini ve yolsuzluklarla mücadele edilmesini talep ediyor.

Bu süreçte Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri ise, istifa edebileceği imasında bulundu.

Başbakan Hariri, 3 Eylül’de ekonomide olağanüstü hal ilan etmişti. Uluslararası ekonomi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de Lübnan’ın görünümünü 24 Ağustos’ta B’den CCC’ye düşürdüğünü açıklamıştı.

Ülke yönetimini şekillendiren derin mezhepsel ayrımların varlığına rağmen her yaştan, dinden ve mezhepten insanın katıldığı eylemlerde 2011 yılında Arap Baharı olarak anılan eylemlerde sıkça kullanılan “Halk, düzeni devirmek istiyor” sloganları atılıyor. Öte yandan başkent Beyrut’un yanı sıra, Trablusşam ve Sayda şehirlerinde de sokak gösterileri devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.