Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Soçi mutabakatı – Türkiye, Erdoğan-Putin anlaşmasının ardından Suriye’deki askeri harekâtını durdurdu

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye’nin kuzeydoğusunda yeni bir askeri harekâta gerek olmadığını duyurdu. YPG’nin çekildiği belirtilen MSB açıklaması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin‘in Soçi’de mutabakata varmasının ardından yapıldı.

MSB’nin açıklaması şöyle:

  • 17 Ekim 2019 tarihinde Fırat’ın doğusuna ilişkin Türkiye ile ABD arasında mutabakata varılmış; bu kapsamda, Barış Pınarı Harekâtı’na (BPH) 120 saat ara verilmiş ve bugüne kadar tarafımızdan mutabakata varılan hususların yerine getirilmesinde gerekli hassasiyet gösterilmiştir.
  • Sürenin sonunda ABD tarafından PKK/YPG’nin bölgeden çekilmesinin tamamlandığı bildirilmiştir.
  • 22 Ekim 2019 tarihinde Soçi’de Sayın Cumhurbaşkanımız ile Rusya Devlet Başkanı arasında varılan mutabakat kapsamında bugünden itibaren RF ile müşterek çalışmalara başlanacaktır.
  • BPH alanı dışındaki hudutlarımızın güvenliği ve YPG terör örgütü unsurlarının 30 km dışına çıkarılmasına yönelik esasları da içeren anılan mutabakat çerçevesinde mevcut harekât alanımız dışında bu aşamada yeni bir harekât icra edilmesine gerek kalmamıştır.
  • Türkiye, sınırlarının güneyinde bir terör koridorunun oluşmasına asla müsaade etmeyecek ve terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir.
  • Böylece bölgede bir barış koridoru oluşturmak suretiyle yerlerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve güvenli bir şekilde evlerine ve topraklarına dönmesi sağlanacaktır.

Erdoğan ve Putin arasındaki altı buçuk saatlik Soçi görüşmesinden 10 maddelik bir mutabakat muhtırası çıktı. Anlaşmaya göre, Türkiye Fırat’ın doğusunda harekâtla girdiği yerleri muhafaza edecek, kalan sınır boyunca Türk-Rus ortak devriyeleri gezecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.