Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Osman Hamdi Bey’in “İstanbul Hanımefendisi” tablosu rekor fiyata satıldı

Tanzimat Dönemi ressamlarından Osman Hamdi Bey‘in 19. yüzyıla ait eseri “İstanbul Hanımefendisi”, Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Dorotheum Sanat Galerisi‘nde düzenlenen bir müzayedede satışa sunuldu. Eserin açık artırması, 1 milyon 100 bin euro ham bedelle başlatıldı. Müzayedeye telefonla bağlanan ve kimliği açıklanmayan bir koleksiyoner tabloyu, 1 milyon 500 bin euroya satın aldı.

Galerinin internet sitesinde eserle ilgili şu bilgiler yer alıyor:

“1881 yılında yapılan bu resim, Hamdi Bey’in en güzel eserleri arasında yer alıyor. Doğrudan şeffaf bir yaşmak arkasından izleyiciye bakan bir kadının tam uzunlukta bir portresidir. Entarisinin üzerine bir fular ve ferace giymektedir. Koyu renk seçimi, geleneksel Türk resmi üslubuna yöneliktir. Kadın, sanatçının koleksiyonundan esinlenilmiş, altın iplikle işlenmiş bir kumaş fonuna karşı, zengin desenli bir Kazak halısının üzerinde durmaktadır.”

Sanat galerisinin basın sözcüsü Doris Krumpl, tablonun çeşitli komisyon ve vergi bedelleriyle 1 milyon 770 bin 300 euroya (yaklaşık 11 milyon 506 bin Türk Lirası) mal olduğu bilgisini paylaştı. Krumpl, 19. yüzyıla ait eserin ressamın seçkin tablolarından biri olduğunun altını çizerek, yer aldığı kategoride en yüksek bedelle satıldığını belirtti.

Uzmanlara göre, Osman Hamdi Bey’in “İstanbul Hanımefendisi” adlı eseri, özellikle Türk resim sanatında tam boy olarak bir kişinin resmedilmesinin ilk örneklerinden biri olması nedeniyle de ayrıca önem taşıyor.

Osman Hamdi Bey hakkında

Arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy’ün ilk belediye başkanı. 30 Aralık 1842’de İstanbul’da dünyaya geldi, 24 Şubat 1910’da İstanbul’da hayatını kaybetti. Sakız Adası’ndan ufak yaşta evlatlık olarak gelen Rum asıllı Osmanlı sadrazamlarından İbrahim Ethem Paşa’nın oğlu, İstanbul Milletvekilli, Belediye Başkanı, müzeci, kimyager ve felsefeci Halil Ethem Bey ve nümizmat İsmail Galip Bey’in ağabeyidir. İlk Türk arkeoloğu kabul edilir. Bağdat’ta ilk arkeolojik çalışmalarını yaptıktan sonra asıl gerekli yasanın çıkarılmasını sağlayarak ve tüm arkeolojik çalışmaların kontrolünü üstlenerek modern arkeoloji biliminin Osmanlı’da temellendirilmesini sağladı. En önemli arkeolojik kazısı 1887-1888’de gerçekleştirildiği Sayda Kral Mezarlığı (Lübnan) kazılardır. Bu kazılar sırasında dünyaca ünlü İskender Lahdi’ni bulmuştur.

Çağdaş Türk müzeciliğinin kurucusu

Osman Hamdi Bey, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin 29 yıl müdürlüğünü yapmış ve müzeyi dünyanın sayılı müzeleri arasına sokmuştur. Osman Hamdi Bey’i çağdaş Türk müzeciliğinin kurucusu sayanlar, bunu Osmanlı dönemindeki ilk Türk müze yöneticisi olmasıyla ve müzeyi geliştirmesiyle gerekçelendirir.

Günümüzde varlığını Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak sürdüren Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi’nin de kurucusudur. İlk Türk ressamlarından birisidir ve Türk resminde figürlü kompozisyon kullanan ilk ressam olarak tarihe geçmiştir.  En bilinen eseri, 1906 ve 1907 yıllarında iki farklı versiyonunu yaptığı “Kaplumbağa Terbiyecisi”dir. Tablonun 1906 tarihli versiyonu, İstanbul’daki Pera Müzesi’nde sergileniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.