Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bağdadi operasyonuna, IŞİD’in esir tuttuğu yardım çalışanı Kayla Mueller’in adı verilmiş

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin öldürüldüğü operasyona, örgütün kaçırdığı Amerikalı yardım görevlisi Kayla Mueller’in adını verdiklerini duyurdu.

Türkiye’deki bir insani yardım kuruluşunda çalışan 1988 doğumlu Kayra Mueller, 3 Ağustos 2013’te Halep’te Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü tarafından kullanılan bir hastaneyi ziyaret etmiş, ertesi gün Türkiye’ye geri dönerken kaçırılmıştı.

Kayla Mueller’in 2012’de İstanbul’da çekilmiş bir fotoğrafı.

Mueller’in esir tutulduğu dönemde, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi ile evlenmeye zorlandığı, tecavüze ve işkenceye maruz kaldığı ortaya çıkmıştı.

IŞİD Mueller’in Şubat 2015’te, Ürdünlü bir pilotun yakılmasına misilleme olarak Rakka’da düzenlenen hava saldırılarında öldüğünü iddia etmiş ve genç kadının burada öldüğüne dair kanıt niteliğindeki üç fotoğrafını e-postayla ailesine yollamıştı.

Mueller’in ailesi ise kızlarını kurtarmak için aylarca IŞİD ile iletişim kurmaya çalışmış, IŞİD’den gelen fidye ve rehin takası gibi teklifler ise Obama yönetimi tarafından kabul edilmemişti.

IŞİD Mueller’in ölümünden 18 ay önce, Arizona’daki ailesine, kızlarının hayatta olduğunun kanıtı olarak bir video da göndermişti. Genç yardım görevlisi videoda “Yardımınızı istiyorum. Uzun süredir buradayım, hastayım. Burası çok korkutucu” diyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.