Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kurt Cobain’in “depresyon hırkası” 334 bin dolarla rekor fiyata satıldı

Grunge müziğin öncülerinden, efsanevi müzik grubu Nirvana’nın solisti Kurt Cobain’in ikonik “depresyon hırkası”, ABD’nin New York eyaletinde düzenlenen açık artırmada rekor bir fiyatla, 334 bin dolara satıldı.

Kurt Cobain, bu yeşil hırkayı, 1993 yılında, MTV‘de yayınlanan akustik Nirvana konserinde giymişti. Bu konser, Cobain’in ölmeden önce verdiği son konserlerinden biriydi. Hırka, o zamandan bu yana hiç yıkanmadı.

New York‘taki Julien Mezat Evi’nden yapılan açıklamada, bu hırkanın şimdiye kadar dünyada en yüksek fiyata satılan hırka olduğu belirtildi. Üzerinde sigara yanık izi de bulunan hırka, Kurt Cobain’in son canlı performanslarından birinde giyilmiş olduğu için müzik tarihinde efsanevi bir yere sahip.

“Hırka, giydiği kıyafetlerin kutsal kâsesi”

Julien Mezat Evi’nin başkanı ve CEO’su Darren Julien, “Bu hırka, onun giymiş olduğu tüm kıyafetlerin kutsal kâsesi. Kurt, Grunge’ın kitabını yarattı, o öyle şov kıyafetleri giymezdi” dedi.

Cobain’in kendisiyle özdeşleşen hırkası 2015 yılında da açık artırmaya çıkmış ve 137 bin dolara satılmıştı.

Kurt Cobain, 1993 yılında akıllardan çıkmayan MTV performansından yaklaşık altı ay sonra, Nisan 1994’te Seattle’daki evinde ölü bulunmuştu.

“Y kuşağı, Monet ya da Picasso toplamıyor”

Mezat evinin 700 parçalık koleksiyonunda Elvis Presley, Madonna ve Paul McCartney’ye ait gitarlar, Michael Jackson’ın mücevher kaplı kadife ceketi, Eric Clapton’ın “Layla” ve Bob Dylan’ın “Mr. Tambourine Man” şarkılarının el yazması sözleri de yer alıyor. Genç kulağın koleksiyon anlayışının değiştiğini belirten Julien, “Her zaman söylerim, Rock ‘n’ roll piyasası yeni güzel sanatlar piyasası oldu. Y kuşağı artık koleksiyon yapmaya başladı; Monet ya da Picasso eserlerini toplamıyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.