Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belçika’nın ilk kadın başbakanı, Kolombiya’nın ilk lezbiyen belediye başkanı: Sadece kazanmadılar, tarihi de değiştiriyorlar

Belçika tarihinin ilk kadın başbakanı Sophie Wilmès olacak. Kolombiya’da ise Claudia López, başkent Bogotá’nın ilk açık lezbiyen belediye başkanı seçildi.

Belçika tarihinin ilk kadın başbakanı: Sophie Wilmès

Belçika‘nın 189 yıllık tarihinin ilk kadın başbakanın Sophie Wilmès olması bekleniyor. Avrupa Konseyi Başkanı seçilmesi sebebiyle görevinden ayrılacak olan Başbakan Charles Michel’in koltuğunu 1 Aralık’ta devralmaya hazırlanan Wilmès, kabinede halen maliye bakanı olarak görev yapıyor. Fransızca konuşan liberal Reformist Hareket üyesi Sophie Wilmès, partiler koalisyon için uzlaşıncaya kadar geçici hükümete başkanlık edecek.

Belçika tarihinin ilk kadın başbakanı olmaya hazırlanan Sophie Wilmès

Sophie Wilmès, 44 yaşında ve dört çocuk annesi. İletişim ve finansal yönetim alanlarında eğitim aldı. Kariyerinde, 2015 yılında maliye bakanı olduğundan beri hızlı bir yükselişe geçmiş durumda. Ailesinde birçok siyasetçi olan Wilmès, Brüksel‘de doğdu ve siyasi kariyerine Brüksel Başkent Bölgesi‘nde bulunan Uccle‘de belediye meclisinde başladı. 2013 yılında Liberal Parti’nin Brüksel’deki lideri oldu, 2014 yılında da federal parlamentoya girdi. Wilmès, Flamanlar tarafından çok tanınan bir figür değil fakat iyi derecede Flamanca konuşabiliyor.

Geçici hükümete başkanlık etme görevini “büyük bir onur ve sorumluluk” olarak tanımlayan Wilmès, geçici hükümetin hareket etmeye fırsat bırakmadığının da altını çizdi ve yapabileceklerinin sınırlı olduğu mesajını verdi.

Federal bir devlet olan Belçika’da geçen yıl milliyetçi Flaman Partisi, Birleşmiş Milletler’in göç anlaşmasını protesto ettiği için dört partili koalisyon çökmüştü. Belçika’da 26 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerin üzerinden aylar geçmesine rağmen hâlâ hükümet kurulamadı. Seçimlerin ardından ülkedeki siyasi kutuplaşma iyice belirginleşti. Belçika’da 2010-11 döneminde de 541 gün boyunca hükümet kurulamamıştı. Barış döneminde hükümetin kurulamadığı en uzun süre rekoru Belçika’ya ait.

İlk açık lezbiyen belediye başkanı: Claudia López

Kolombiya‘da devlet başkanlığından sonra en önemli pozisyon olarak görülen başkent Bogotá‘nın belediye başkanlığını, oyların yaklaşık yüzde 35’ini alan Claudia López kazandı. Eski senatör ve devlet başkanı yardımcısı adayı olan 49 yaşındaki López, ülkenin ilk açık lezbiyen belediye başkanı oldu.

Bogotá belediye başkanlığını kazanan López sonucu “Sadece kazanmadık, tarihi değiştiriyoruz” diye değerlendirdi.

López, seçildikten sonra attığı tweet’te “Sadece kazanmadık, tarihi değiştiriyoruz” diye yazdı. Kutlamalarda partneriyle öpüştüğü görüntüleri Twitter hesabından paylaşması da, Kolombiya’daki LGBTİ+ topluluğunun görünürlüğünün artması açısından olumlu ve önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

López kutlamalar sırasında destekçilerine, “Bu kadınların günü! Sadece örgütlenerek kazanabileceğimizi biliyorduk. Örgütlendik ve başardık. Tarih yazdık!” diye seslendi.

Eski bir gazeteci olan Yeşiller Partisi üyesi López ülkede, sağcı siyasetçilere karşı yaptığı çıkışlar ve yolsuzluk karşıtı söylemleriyle tanınıyor. López’in vaatleri arasında sokaklardaki güvenliği sağlamak, çocuk hamileliklerini önlemek ve 45 yaş üzeri kişiler için daha iyi eğitim imkanları sağlamak yer alıyor.

FARC’ın siyasi ayağı da bir başkanlık kazandı

Kolombiya’da, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile 52 yıllık çatışmaları sona erdiren barış anlaşmasının 2016’da imzalanmasından sonra ilk bölgesel ve yerel seçimlere gidildi. Propaganda sürecinde yedi adayın öldürülmesi, onlarca adayın saldırıya uğramasına rağmen bu seçimler, ülke tarihinin en barışçıl seçim dönemi oldu. FARC’ın siyasi ayağı ise ülkenin kuzeybatısındaki bir belediyede başkanlığı kazandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.