Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altın Portakal’da Yeşilçam’dan esintiler: Ümit Ünal, “Aşk, Büyü, vs.” ile zengin ve fakirin imkansız aşkını, lezbiyen bir çiftin hikayesiyle anlatıyor

56. Antalya Altın Portakal Film Festivali devam ediyor. Festivalin Ulusal Uzun Metraj kategorisinde yarışan Ümit Ünal‘ın son filmi Aşk, Büyü, vs., festival kapsamında 29 Ekim Salı günü dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Film, Yeşilçam sinemasından ödünç aldığı zengin-fakir arasındaki imkansız aşk melodramını, iki lezbiyen arasındaki aşkı anlatmak için kullanıyor. Başrollerini Ece Dizdar ve Selen Uçer‘in paylaştığı film, böylesi bir konuyu ajitatif ögelere başvurmadan anlatması dolayısıyla ilk seyircilerinden büyük beğeni topladı.

Filmin konusu

“Hepimiz bir şeylere inanıyoruz. İnandığımız şeylere hayatımızı adıyoruz. Aşk, Büyü, vs., aşka ve doğaötesine duydukları inancı sorgulayan iki kadının hikayesi. Eren ve Reyhan 16-17 yaşında iki genç kızken Büyükada’da tutkulu bir aşk yaşarlar. Eren zengin bir milletvekilinin kızı, Reyhan ise onun yazlık evindeki bekçinin kızıdır. İlişkileri ortaya çıkınca Eren’in ailesi onları zorla ayırır, Reyhan’ı ve babasını uzağa sürer. 20 yıl sonra Eren Büyükada’ya döner. Film de burada başlar. Gerçek aşk mı yoksa batıl inançlı bir büyünün etkisi mi? İki kadın 20 yıl aradan sonra tekrar buluşuyor ve gençlik yıllarındaki tutkulu ve acı dolu ilişkilerini hatırlıyor. Bir zamanlar birbirlerine deli gibi âşık bu iki kadın, eski bir büyünün peşinde, Büyükada’da tek günlük bir yolculuğa çıkar.”

Yönetmen Ümit Ünal, Aşk, Büyü vs. film setinde.

Anlat İstanbul (2004), Ara (2007), Gölgesizler (2008), Ses (2010), Nar (2011) ve Sofra Sırları (2018) ile tanıdığımız senarist ve yönetmen Ümit Ünal, bu filmi, fikre ve hikayeye inandıkları için gönüllü çalışan bir ekiple yaptı. Başrol oyuncuları Ece Dizdar ve Selin Uçer dışında filmde Ayşenil Şamlıoğlu, Damla Ersan, Murat Toprak, Uygar Özçelik, Emrah Kolukısa, Tonguç Radar ve Şirzat Bilallar da rol alıyor. 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film kategorisinde aday gösterilen Aşk, Büyü, vs. filminin yönetmeni Ümit Ünal En İyi Yönetmen, başrol oyuncuları Ece Dizdar ve Selen Uçer En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde aday gösteriliyor.

Zengin ile fakir arasındaki imkansız aşka Yeşilçam sinemasından aşinayız. Aralarındaki sınıf farkından dolayı, aşklarını asla olduğu gibi yaşayamayan bir erkek ve bir kadın türlü zorluklar çeker, hayatları altüst olur, aileleri tarafından reddedilirler. Bu melodramı işleyen filmlerin bir kısmı her şeye rağmen mutlu sonla, bir kısmı ise büyük hezeyanlarla son bulur. Ümit Ünal, yeni filmi Aşk, Büyü, vs. ile işte bu melodramı kullanıyor. Ama tek bir farkla! Aşk, bu sefer iki kadın arasında yaşanıyor. Varlıklı bir ailenin zengin kızı ile evin hizmetçisinin fakir kızı, henüz birer genç kızken birbirlerine tutkuyla bağlanırlar. Hem duygusal hem de fiziksel bir birliktelik yaşarlar. Birbirlerine mektuplar, şiirler yazarlar. Bunu fark eden varlıklı aile, hizmetçilerini kovar, hayatı da onlara zindan eder. İki genç kız zorla birbirlerinden koparılırlar. 20 yıl sonra tekrar bir araya gelen bu iki kadın, eski aşklarının izinde, Büyükada’da büyülü bir gün geçirirler. Aşk bu sefer daha da mı imkansızdır? Yoksa aşkı yaşamanın mutlaka bir yolu var mıdır? 

Filmin dünya prömiyerini gerçekleştirdiği 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali seyircisi, bu aşka tanıklık etmekten fazlasıyla mutluydu. Seans esnasında salondan gülüşmeler, mutluluk ve heyecan ifadeleri hiç eksik olmadı. Filmin kendisi de elbet beğenildi ama asıl beğenilen, böyle bir zamanda böylesi bir hikayeyi ajitasyona düşmeden anlatma arzusuydu. Filmde cesaret ile naiflik bir aradaydı.

Film ekibinin katılımıyla gerçekleşen prömiyerin ardından bir söyleşi de gerçekleştirildi. Söyleşinin yapıldığı salon tamamen doluydu, sorular ardı ardına geldi, söyleşi normalden de uzun sürdü. Söyleşi, bir dertleşme seansıydı aynı zamanda. Filmin yönetmeni Ümit Ünal, filmlerinde Yeşilçam ögelerini kullanmayı özellikle tercih ettiğini söyledi. Bu filmde asıl odaklandığı noktanın lezbiyen ilişki değil, sınıf farkı olduğunu özellikle vurguladı. Çünkü ona göre aşk kimlerin arasında yaşanırsa yaşansın, sınıf her zaman en belirleyici unsurlardan biri. 

Aşk, Büyü vs.

Yönetmen: Ümit Ünal
Senaryo: Ümit Ünal
Görüntü Yönetmeni: Türksoy Gölebeyi
Kurgu: Ümit Ünal, Melika Kasaplar
Sanat Yönetmeni: Elif Zeynep Taşçıoğlu
Oyuncular: Ece Dizdar, Selen Uçer, Ayşenil Şamlıoğlu, Damla Ersan, Murat Toprak, Uygar Özçelik, Emrah Kolukısa, Tonguç Radar, Şirzat Bilallar
Yapımcı: Ümit Ünal
Yapım Şirketi: MTA Film

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.