Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özel statüsü iptal edilen Cammu Keşmir eyaleti ikiye bölündü ve Hindistan’ın merkezi hükümetine bağlandı

Cammu Keşmir Yeniden Düzenleme Yasası’nın 31 Ekim 2019 itibariyle yürürlüğe girmesiyle Hindistan’ın Cammu Keşmir Eyaleti ikiye bölündü. Bu düzenlemeyle bölge Cammu Keşmir ve Ladakh Birlik Toprağı olarak düzenlendi. Cammu ve Keşmir bir bölge olarak, Çin sınırındaki Ladakh ayrı bir bölge olarak tanımlandı ve iki bölge de başkent Yeni Delhi’deki merkezi yönetime bağlandı.

Buna göre Hindistan’daki eyalet sayısı 29 iken 28 oldu, birlik toprağı sayısı 7’den 9’a yükseldi.

Hindistan Anayasası’nın 370. maddesine göre Cammu Keşmir özel statüye sahipti. 5 Ağustos 2019’da Hindistan hükümeti, Cammu Keşmir’in özel statüsünü kaldırdı.

Özel statünün iptali kararı sonrası Hindistan Parlamentosu, Cammu Keşmir Yeniden Düzenleme Yasası’nı kabul etti.

Cammu Keşmir’in özel statüsünün iptal edilip eyaletin ikiye bölünmesi sonucunda Cammu Keşmir Anayasası ve eyalette geçerli olan Ranbir Ceza Yasası da bugün (31 Ekim 2019) itibarıyla ortadan kalktı. Cammu Keşmir’in artık kendi bayrağı da olmayacak.

Narendra Modi hükümeti bu kararla Cammu Keşmir’in Hindistan’ın diğer bölgelerine ekonomik olarak entegre edilmesini hedeflediklerini belirtti. Başbakan Modi, Girish Chandra Murmu’yu Cammu Keşmir, Radha Krishna Mathur’u da Ladakh Birlik Toprağı’nın ilk vali vekilleri olarak atadı.

Bu yeni düzenlemeye göre birlik toprağı olan Cammu Keşmir’de sınırlı yetkilerle bir yasama organı olacak. Ladakh’da ise bir meclis olmayacak ve iki bölge de kendi hükümetleri olan eyaletlerin aksine doğrudan merkeze bağlı olacak. Hindistan Parlamentosu’nda kabul edilen tüm yasalar bu iki birlik toprağı için de geçerli sayılacak.

Hindistan-Pakistan arası fay hattı Keşmir

Cammu Keşmir, 1947’den beri Hindistan, Pakistan ve Çin arasında çeşitli anlaşmazlıklara sebep olan Keşmir bölgesinin bir parçası ve Hindistan’ın bir eyaletiydi. Federal bir yapıya sahip olan Hindistan’da, eyaletlerin kendi parlamentoları ve hükümetleri var. Eyaletlerin yönetim merkezleri hükümet ve eyalet hükümeti arasında bölünmüş durumda. Birlik toprakları ise merkezi hükümetin yönetimi altında ve merkezden gönderilen valilerce yönetiliyor.

Cammu Keşmir de bir eyalet olarak kendi yasalarını çıkarabilen ayrıcalıklı bir konumdaydı. Bu yasalar içerisinde yer alan vatandaşlık yasası eyalete yabancıların yerleşmesi ve eyaletten mülk edinmesini de engelliyordu. Yeni düzenlemeyle artık tüm Hindistan vatandaşları bölgeye yerleşebilecek, bölgede mülk sahibi olabilecek ve devlet memurluğu görevlerinde bulunabilecek.

Pakistan tarafından Hindistan işgalindeki Keşmir toprağı olarak görülen Cammu Keşmir, Hindistan’da Müslümanlar’ın çoğunlukta olduğu tek eyalet. Eyalet nüfusunun yüzde 60’ından fazlasını Müslümanlar oluşturuyor.  

Cammu Keşmir’in özel statüsünün iptal edilmesi sonrasında Hindistan ve Pakistan arasındaki diplomatik ilişkiler gerilmiş, bölgede Hindistan güvenlik güçlerinin faaliyetleri yoğunlaşmıştı.

Keşmir bölgesinin aidiyetiyle ilgili sorunlar 1947 öncesinde de mevcut olmakla birlikte İngiliz sömürgesi sonrası dönemde ülkenin Hindistan-Pakistan olmak üzere ikiye bölünmesiyle kritik bir noktaya vardı. Keşmir’in Hindistan’a katılmayı tercih etmesi sonrasında Hindistan ve Pakistan arasında iki yıl süren bir savaş yaşandı. Ateşkes sonrasında bölge, Pakistan ve Hindistan arasında ikiye bölündü. 1950’lerin sonunda da Doğu Keşmir, Çin tarafından peyderpey işgal edildi. 1965’te de ikinci Hindistan-Pakistan savaşı başladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.