Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pentagon’un yayınladığı görüntülerle Bağdadi operasyonu

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin ölümüyle sonuçlanan 26 Ekim’deki operasyona dair ilk görüntüleri paylaştı.

Deniz Piyade Birliği komutanlarından General Kenneth McKenzie de basın mensuplarına operasyonun ayrıntılarını anlattı: “Saklandığı yer konusunda güvenilir ve eyleme geçilebilir istihbarat elde edince, Bağdadi’yi ölü ya da diri ele geçirmek üzere bir plan hazırladık ve özel operasyon ekibimizi operasyon için hazırlamaya başladık.

Ebubekir el Bağdadi’nin kaldığı Barişa köyü Türkiye sınırına 5 kilometre uzaklıkta.

McKenzie 25 Ekim’de ise IŞİD liderine dair istihbarat bilgisi ve operasyon planını önce Pentagon’daki üslerine anlatmış; ardından Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Mark A. Milley’nin onayı ile Başkan Donald Trump’a olası riskleri de içeren bir sunum yapmış ve ondan da harekete geçmek üzere onay almış.

IŞİD liderinin kaldığı yerleşke, Barişa köyünden 300 metre uzakta.

Yerden ateş açıldı, saldırganlar helikopterlerden atılan iki füze ile etkisiz hale getirildi

McKenzie, operasyon sırasında bölgede askeri varlık gösteren ülkelerle herhangi bir çatışma/çakışma yaşanmaması için de Rusya ve Türkiye ile irtibata geçildiğini anlattı. Sekiz helikopterin katıldığı operasyona havadan dördüncü ve beşinci nesil savaş uçaklarının destek verdiğini söyleyen general, iniş sırasında ise helikopterlere yerden ateş açıldığını, helikopterlerden karşılık verilmesiyle saldırganların öldüğünü belirtti.

Helikoperlerin inişi esnasında yerden ateş açan militanlar, iki füze ile etkisiz hale getiriliyor.

Kenneth McKenzie, operasyonda Suriye Demokratik Güçleri’nin istihbarat ve bilgi düzeyinde rolü olduğunu, operasyonu sadece ABD özel kuvvetlerinin gerçekleştirdiğini ve sivil can kaybını en aza indirmek için de çaba gösterildiğini vurguladı. McKenzie, operasyon sırasında Bağdadi’nin bulunduğu binada bulunan 11 çocuğun kurtarıldığı bilgisini de yineledi.

CENTCOM komutanı, Bağdadi’nin kaldığı binanın içindeki biri erkek dördü kadın beş yetişkinin ise, “Arapça yapılan ‘teslim ol’ çağrısına yanıt vermedikleri için” çatışmayla etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Binaya giren Amerikan askerleri Bağdadi’nin binanın altındaki bir tünelde olduğunu tespit etmişler ancak IŞİD lideri, McKenzie’nin ifadesiyle “yakalanacağını anlayınca” üzerindeki bombayı patlatarak, beraberindeki iki çocukla birlikte hayatına son vermiş.

Bağdadi’nin Trump’ın söylediği gibi “ağlayarak” öldüğünü doğrulamadı

Orgeneral McKenzie’ye ABD Başkanı Donald Trump’ın “Ağlayıp sızlayarak, hıçkırarak öldü” sözleri üzerinden IŞİD liderinin son anları da soruldu. CENTCOM komutanı “Tünele yanındaki iki çocukla birlikte sürünerek girdi. Bunun dışında (Bağdadi’nin son anlarıyla ilgili) başka bir bilgiyi doğrulayamam” diye konuştu.

McKenzie, IŞİD lideri Bağdadi’nin cenazesinden geriye kalanların ölümünden sonraki 24 saat içinde denize gömüldüğünü doğruladı, “silahlı çatışma kanunu” kapsamındaki kurallara uyulduğunu söyledi.

Operasyon sonrasında alınan DNA örnekleri, Bağdadi’den
2004 yılında Irak’ta hapishanedeyken alınan örneklerle karşılaştırıldı.

Bağdadi’nin ölümünden sonra hiç kanın dökülmediği bir gelecek görmüyoruz

Pentagon yetkilileri daha önce Bağdadi’nin cenazesi denize gömülürken İslami usullerin yerine getirildiğini belirtmişti. McKenzie, operasyonun tamamlanmasının ve hassas bilgi ve belgelerin çıkarılmasının ardından Bağdadi’nin yakalandığı binanın imha edildiğini söyledi.

CENTCOM Komutanı McKenzie, Bağdadi’nin öldürülmesinin IŞİD ideolojisinin tamamen yenilmesi anlamına gelmediğini ancak örgütün yerel düzeyde belirli bir kontrol altında tutulmasının mümkün olduğunu belirtti, “Hiç kanın dökülmediği bir gelecek görmüyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.