Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lübnan’da Başbakan Hariri’nin istifası protestoları durdurmaya yetmedi

Lübnan’da Başbakan Saad Hariri’nin 29 Ekim’deki istifası sonrası normalleşme sürecine girilmiş olsa da ülkede sokak eylemleri devam ediyor.

Bankalar iki haftadır ilk defa geçen cuma günü yeniden açıldığı Lübnan’da, yeni hükümetin kurulması çalışmalarına da başlandı. Cumhurbaşkanı Mişel Avn, milletvekilleri ile yeni hükümetin kurulması sürecinde fikir alışverişi sürecini sürdürüyor. Yeni hükümet kurulana kadar Hariri görevine devam edecek.

Lübnan’da, 1989 tarihli Taif Anlaşması uyarınca yetkileri sınırlandırılmış cumhurbaşkanlığı Hıristiyanlar’a, yetkileri artırılmış başbakanlık Sünni Müslümanlar’a, meclis başkanlığı ise Şii Müslümanlar’a tahsis edilmiş durumda. Ayrıca cumhurbaşkanının, milletvekilleri içinde en çok desteği alan ismi yeni hükümeti kurma göreviyle ataması gerekiyor.

Cumartesi günü yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Avn önce “komplikasyonların” çözüme kavuşturulacağını, sonrasında da yeni hükümet ile ilgili danışma sürecine girileceğini belirtti.

Protestocular Cumhurbaşkanı Avn’un da istifasını istiyor

Öte yandan protestocular Avn’ın da istifasını istiyor. Buna karşı pazar günü Avn taraftarları cumhurbaşkanlığı sarayı yakınlarında toplandı. Bunu başkent Beyrut’ta yapılan geniş katılımlı hükümet karşıtı protestolar ve günün geç saatlerinde de ülkenin diğer yerlerindeki protestolar izledi.

Protestocular Kuzey ve Güney Beyrut’taki ana karayollarını ve Beyrut’un kuzeyindeki Tripoli kenti gibi diğer bölgeler de dahil olmak üzere çeşitli yerleri kapatmış durumda.

Protestocular, yolsuzluğa bulaştığını iddia ettikleri politik elitlerden oluşmayan yeni bir hükümet kurulmasını talep ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.