Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yol uygulamasında “terörist” diye vurulan teknisyen dört yıldır adalet arıyor

Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Şenköy beldesinde yol uygulaması yapan askerler tarafından dört yıl önce, “Terörist, dur ihtarına uymayarak kaçtı” denilerek vurulan ve yüzde 68 iş göremez raporu alan teknisyen Muhammed Teker, dört yıldır hem idari hem cezai anlamda adalet arıyor.

MOBESE görüntülerine rağmen olaydan ancak iki yıl sonra açılan ceza davası halen devam ederken, Jandarma Genel Komutanlığı’na açılan maddi ve manevi tazminat davası Mardin İdare ve Gaziantep İstinaf Mahkemeleri’nce reddedilince Danıştay’a gönderildi. Muhammed Teker, yol uygulamasında yaşananların MOBESE kamerası kayıtlarında olması ve mahkeme dosyasına girmesine rağmen, sanık uzman çavuşun kendisini vurduğunu, hastaneye girerken “terörist” denilerek darp edildiğini ve hemen ameliyata alındığını belirterek, “Ertesi gün gerçek ortaya çıkanca kaymakam beni ziyaret etti ve bundan sonra kendisine emanet olduğumu söyledi. Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu‘nun devreye girmesi ile bir gün sonra Ankara’dan gelen ambulans uçak ile Ankara’ya sevk edildim ve bir ay yoğun bakımda tedavi gördüm. Sol böbreğim alındı, ince kalın bağırsak hasar gördü. Yüzde 68 iş göremez raporu aldım” dedi.

Teker, Mardin ve Midyat’a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşüp durumunu anlattığını, ancak bakanın talimatına rağmen kendisine verilen iş sözünün yerine getirilmediğini söyledi.

MOBESE görüntüleri olayı kaydetmiş

Olaydan hemen sonra soruşturma başlatılırken, Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı‘nca iddianame ancak 13 Nisan 2017 tarihinde hazırlandı. Teker’i vuran silahtan çıkan kovanların kriminal laboratuvarda incelenmesi sonucu Teker’e Uzman Çavuş İsmail Acar‘ın ateş ettiği ortaya çıktı. “Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suretiyle kasten yaralanma” suçundan Midyat 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan dava halen devam ediyor. Dava dosyasına olayın meydana geldiği uygulama noktasını gören MOBESE kamerasının görüntüleri de sunulurken görüntülerde, Teker ve arkadaşının bulunduğu aracın durdurulduğu, araçtan indirildikleri, üstlerinin ve kimliklerinin kontrol edildiği görüldü.

İddianamede, Teker, uzman çavuşun görev yaptığı şirkete ait olan yeleğin cebine bir şey sokmaya çalıştığını, buna engel olduğunu ve korktuğu için aradan uzaklaşmak isterken kendisine ateş edildiğini söyledi. Sanık Uzman Çavuş Acar ise, kendilerine bir araçta iki terörist olduğunun söylendiğini ve aracı durdurduklarında Teker’in kaçtığını, dur ihtarı ve uyarı ateşe açmasına rağmen durmadığını söyledi.

Anne: “Oğlum telefonda ‘Bizi terörist diye vuracaklar’ dedi”

Hazırlanan iddianamede, Muhammed Teker’in annesi ile olay yerinde kendisini tanıyan bir güvenlik korucusunun ifadesine de yer verildi. Anne Atiye Teker, oğlunun olay esnasında babasının telefonunu aradığını, kendisinin telefona baktığını ifade ederek, “Oğlum bana, ‘Babama söyle bizi Şenlik’te askerler durdurdu ve terörist diye vuracaklar’ dedi ve sesi kesildi” dedi. Güvelik korucusu ise, olay yerinde yaralı olan Teker’i babasından dolayı tanıdığını söyledi.

Dört yıldır hem idari hem ceza davasından adalet bekliyor

Muhammed Teker, avukatının girişimi ile olaydan ancak iki yıl sonra ceza davasının açıldığını ve MOBESE görüntülerine rağmen halen sürdüğünü söyledi. Teker, Jandarma Genel Komutanlığı hakkında ise maddi ve manevi tazminat davası açtıklarını, ancak önce Mardin İdare Mahkemesi’nin, ardından Gaziantep İstinaf Mahkemesi’nin bu davayı reddettiğini belirterek, davayı Danıştay’a taşıdıklarını anlattı.

Avukat Veysel Atalay ise, MOBESE görüntüleri ve tanık ifadelerine rağmen tazminat davasının reddedildiğini ve şimdi dosyanın Danıştay’ta olduğunu belirterek, müvekkilinin yaşanan olaydan sonra yüzde 68 iş göremez raporu aldığını söyledi.

Bakan Soylu ile iki kez görüştü

Muhammed Teker, yaşanan olaydan sonra Mardin ve Midyat’a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile iki kez görüştüğünü ve durumunu anlattığını belirterek, “Bakan Bey, bana yardımcı olacağını söyledi ve bana iş verilmesi için talimat verdi. Ancak bu talimatını bugüne kadar görevlendirdiği kişiler yerine getirmedi. Ben mağduriyetimin giderilmesini ve adaletin tecelli etmesini istiyorum. Bana verilen sözlerin tutulmasını istiyorum” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Midyat’ın Gelinkaya ve Söğütlü mahalleleri arasındaki yolda devriye gezen güvenlik güçlerinin 1 Ağustos 2015 tarihinde PKK’lılar tarafından yola döşenen mayına basması sonucu bir asker şehit olmuş, yedi asker yaralanmıştı. Diğer ilçelerden çok sayıda takviye birliğin gönderildiği Mardin-Midyat karayolunda yol devriyesi ve uygulamaları yapılırken, DEDAŞ’ta teknisyen olarak çalışan ve elektrik arızasından dönen Muhammed Teker ve Abdullah Yıldırım’ın içinde bulunduğu araç, askerler tarafından 2 Ağustos 2015 tarihinde Şenlik beldesi girişinde durduruldu. Araçtan indirilen Teker ve Yıldırım’ın önce kimlik, daha sonra üst aramaları yapıldı. Bu sırada içinde bulundukları araç eski belediye binasının önüne çekilirken, jandarma ve Teker arasında yaşanan tartışmadan sonra, jandarma tarafından, Teker’in dur ihtarına uymayarak kaçtığı ve uyarı ateşi açıldığı belirtildi. Aldığı kurşun yarası nedeniyle sol böbreği parçalanan ve ince bağırsağı hasar gören Teker çağrılan ambülansla Midyat Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.