Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hopa Kaymakamlığı önce izin verdi, sonra yasakladı: “Levent Üzümcü’nün oyunu kamu binalarında oynanmaya uygun değil”

Hopa Kaymakamlığı, tiyatrocu Levent Üzümcü‘nün ilçede bugün (7 Kasım) oynanması planlanan “Anlatılan Senin Hikayendir” adlı oyununu yasakladı. Kaymakamlık gerekçe olarak oyunun “kamu binalarında oynanmasının uygun olmayacağını” gösterdi. 

Kaymakamlık önce izin verdi, valilik devreye girince engellendi

Artvin’in Hopa ilçesinde, Hopa Halkevi üyelerinin kültür sanat faaliyetleri kapsamında düzenlemek istediği etkinlik yasakla karşılaştı. Hopa Halkevi, Levent Üzümcü‘nün oyununun Hopa Atatürk Ortaokulu Konferans Salonu‘nda sergilenmesi için Hopa Kaymakamlığı’na ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurdu. Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü oyunun sergilenmesine izin verdi. Buna karşılık Artvin Valiliği devreye girerek oyunun ilçede oynanamayacağını açıkladı. Bunun üzerine Hopa Kaymakamlığı yaptığı açıklamada oyuna izin verilmediğini bildirdi. Gerekçe olarak da bahsedilen oyunun kamu binalarındaki gösterimlere uygun olmadığı gösterildi. Resmi gerekçede şu ifadeler yer aldı:

“‘Anlatılan Senin Hikayendir’ adlı tiyatro oyununun sergileneceği Atatürk Ortaokulu Konferans Salonu’nun kamu binası olduğu, bahse konu tiyatro oyununun ilçemizde bulunan kamu binalarında sergilenmesinin uygun olmayacağı tarafımızdan değerlendirilmiştir.” 

Levent Üzümcü oyunun engellendiğini Twitter hesabından duyurdu. Üzümcü “Hopa’da Milli Eğitim Bakaknlığı’na bağlı bir ortaokulun sahnesinde oynayacaktım Anlatılan Senin Hikayendir’i. İlk önce oyunun metnini görmek istediler, gönderdim; bir şey bulamayınca da oynanmaması için bu açıklamayı yaptılar. Tarihe kalsın” diye yazdı. 

Hopa Halkevi Başkanı Volkan Altunkaya: “Oyunun engellenmesi sanata kültüre yapılan bir baskıdır, oyun keyfi olarak engellendi”

Medyascope olarak, etkinliğin düzenleyicisi Hopa Halkevi yetkilileriyle görüştük. Hopa Halkevi Başkanı Volkan Altunkaya, Artvin Valiliği ve Hopa Kaymakamlığı’nın keyfi olarak oyunu engellediklerini ve ilk önce izin verilen konferans salonunun valiliğin devreye girmesiyle ellerinden alındığını açıkladı. Engellemelere rağmen Levent Üzümcü’nün “Anlatılan Senin Hikayendir” oyunu aynı gün Hopa Emre Düğün Salonu’nda sergilenecek.

Söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.