Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metin Lokumcu davası 28 Haziran’a ertelendi – Ulaş Lokumcu: “Babamın savunduğu derelerde, torununu yüzdüreceğim”

Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011’de yaşanan olaylarda biber gazı nedeniyle hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüyle ilgili dava, 10 yıl sonra Trabzon Adliyesi’nde görüldü. Hâkim, avukatların davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi talebini reddetti. Dava 28 Haziran 2021’e ertelendi. 

Davanın Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi talebi reddedildi

Dava öncesinde, Lokumcu ailesi ve avukatları, milletvekilleri, Hopa’dan ve Trabzon’dan davaya destek için gelenler Trabzon Adliyesi önünde toplandı. Medyascope’a konuşan Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu, “Davayı Hopa’dan Trabzon’a kaçırdılar ama bütün Hopalılar burada. Metin Lokumcu için adalet arıyoruz” dedi. 

Dava başlamadan Hopa ve Trabzon sivil toplum kuruluşları adına bir açıklama yapıldı. Açıklamada “31 Mayıs 2011’de ‘Emri ben verdim’ diyenler, ‘Biber gazını az kullandık’ diyenler Metin Lokumcu’nun katilleridir. Bugün adalet arayışımızın sonucunda emri alanlar yargılanıyor” denildi. 

Mahkeme salonuna Lokumcu ailesi, avukatları, vekiller ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri girdi. Sanık polisler, talimatla ifade verdikleri için duruşmaya katılmadı. Avukatların davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi talebi hâkim tarafından reddedildi. Sanıkların bir sonraki duruşmada mahkemeye getirilmesini isteyen avukatlar, Metin Lokumcu’nun, polisin yasak olmasına rağmen kullandığı kimyasal gaz nedeniyle kalp krizi geçirdiğini ve yaşamını yitirdiğini vurguladı. Ailenin avukatlarından Meriç Eyüboğlu, mahkeme salonunda “10 yıl sonra nihayet duruşma salonundayız. Hopa’da yedi ilin stoku kadar gaz atıldı, kullanılan OC ve CS kimyasal gazları yasaklı listesinde geçmektedir” dedi.

Ulaş Lokumcu: “Babamın savunduğu derelerde torununu yüzdüreceğim” 

Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu, mahkemede şunları söyledi: “31 Mayıs 2011 yılında öldürülen babam için bizler, Lokumcu ailesi olarak, bugün eksiksiz buradayız. Sanıklar bugün burada değil. Onlarla bir göz göze gelmek isterdim. Ben o gün 22 yaşında üniversite öğrencisiydim, şimdi bir çocuk babasıyım. Babam torunu için mücadele etti. Torununu onun savunduğu derelerde yüzdüreceğim.”  

Bir sonraki duruşma 28 Haziran’da

Baroların ve sivil toplum kuruluşlarının davaya katılım talebini reddeden hâkim, davayı 28 Haziran 2021 tarihine erteledi. 

Metin Lokumcu davası ilgili gelişmeler gün içinde dava avukatlarının oluşturduğu Twitter hesabından kamuoyuyla paylaşıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.