Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metin Lokumcu davası 21 Nisan’da başlıyor: Sanatçılar ve milletvekilleri adalet çağrısı yaptı

Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011’de yaşanan olaylardaki polis müdahalesi sırasında biber gazı nedeniyle hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüyle ilgili dava 21 Nisan’da Trabzon’da başlıyor.

Metin Lokumcu İçin Adalet”

Daha önce Hopa 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesi planlanan dava mahkeme tarafından “güvenlik” gerekçesiyle Trabzon’a alınmıştı. Davanın ilk duruşması önümüzdeki çarşamba günü (21 Nisan) Trabzon Adliyesi Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. Lokumcu’nun ölümüne neden olan polis müdahalesiyle ilgili dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan ve Hopa İlçe Emniyet Müdürü’nün de aralarında bulunduğu sekiz sanık yargılanacak.

Dava öncesinde toplumun çeşitli kesimlerinden “Metin Lokumcu İçin Adalet” başlığıyla destek mesajları geldi. Lokumcu ailesi ve avukatları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, milletvekilleri, belediye başkanları, Hopaspor taraftar grubu Denizin Asi Çocukları, Karadenizli müzisyenler ve sanatçıların da arasında bulunduğu birçok isim dava için adalet çağrısı yaptı.  

HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Oya Ersoy, Garo Paylan, CHP milletvekilleri Sera Kadıgil, İbrahim Kaboğlu, Artvin Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek, Rize Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Karadenizli müzisyenler Niyazi Koyuncu, Apolas Lermi, Aydoğan Topal, Tanju Topal, Altan Civelek, Bizim Yaşar, Erdal Bayrakoğlu, Selçuk Balcı, sanatçılar İbrahim Karaca, Hüseyin Turan, Sevinç Eratalay, Onur Akın, Mehmet Gümüş ve Burhan Şeşen, Metin Lokumcu için adalet çağrısı yapan isimler arasında yer aldı.

Dava ile gelişmeler ve kamuoyu desteği Lokumcu ailesi ve avukatlarının oluşturduğu Metin Lokumcu Davası adlı Twitter hesabından paylaşılıyor. 20 Nisan günü ise davaya dikkat çekmek için Hopa Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirilmesi planlanıyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) da duruşma öncesi İHD İstanbul Şubesi’nde düzenledikleri basın toplantısında Metin Lokumcu için adalet talebinde bulundu. İnsan hakları örgütleri davaya katılım çağrısı yaptı.

Ne olmuştu? 

31 Mayıs 2011’de, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hopa’da miting düzenleyeceği sırada hidroelektrik santral (HES) karşıtı protesto düzenleyenlere polis müdahale etmiş ve emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetmişti. Adli tıp raporunda, Metin Lokumcu’nun yoğun biber gazına maruz kaldığı için kalp krizi geçirdiği belirtilmişti. Lokumcu’nun ölümüne ilişkin soruşturma, dokuz yıl sonra tamamlandı. Lokumcu’nun ölümüne neden olan polis müdahalesiyle ilgili dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan ve Hopa İlçe Emniyet Müdürü’nün de aralarında bulunduğu sekiz kişiye dava açıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.