Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Son beş yılda Fransa’da her 10 Müslüman’dan dördü ayrımcılığa maruz kaldı

Ağustos ve eylül aylarında 1007 Müslüman ile yapılan anket sonucunda Fransa’da yaşayan Müslümanlar’ın yüzde 42’sinin (10’da 4’ü) hayatlarında en az bir kere İslam dinine mensup oldukları için ayrımcılığa maruz kaldığı saptandı.

Dilcrah isimli hükümetin ırkçılığa karşı çalışan bir uzman grubunun ve Sosyalist Parti’nin Jean-Jaurês-Vakfı’nın isteği üzerine Ifop isimli Fransız bir araştırma şirketi, 26 Ağustos’tan 18 Eylül’e kadar 1007 Müslüman kadın ve erkek ile görüşerek bir araştırma hazırladı. Araştırmaya katılan Müslümanlar 15 yaş ve üstü grubunda. 

Araştırmanın yapıldığı Müslümanlar’ın yüzde 46,9’u Fransız, yüzde 24,3’ü Fransa vatandaşlığına sahip Müslümanlar ve yüzde 28,8’i yabancı

Ayrımcılığın yaşandığı alanlar ise polis kontrolleri, mülakatlar, emlak arayışı, bar veya diskoteklere giriş, eğitim kurumları, belediye binaları, eczane veya hastaneler, otel gibi yerler ve bankalar olarak belirlendi. 

Son 5 yılda ayrımcılık arttı

Araştırmaya katılan Müslümanlar‘ın yüzde 42’si hayatlarında en az bir kere ayrımcılığa maruz kaldığını söylüyor. Ancak yüzde 42’lik bu grubun yüzde 10’u “5 yıl ve daha fazladır” ayrımcılığa maruz kalırken yüzde 32’si son beş yılda ayrımcılığa maruz kaldığından bahsediyor. Bu sonuçlar Fransa’da ayrımcılığın arttığını gösteriyor. Aynı zamanda politikaya da yansıyan birtakım ayrımcılıklar var. Örneğin Fransa’da ekim ayı sonunda Senato, Müslüman annelerin okul gezilerinde örtünmelerini yasaklamak istedi. Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, “Başörtüsü toplumumuzda arzu edilmiyor. Okul gezilerine gelen annelerin başörtüsü takmamalarını tercih ederiz” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise bu görüşe “bunun anneler için aşağılayıcı” olabileceğini söyleyerek karşı çıkmıştı. 

Hükümet sözcüsü Sibeth Ndiaye ise Blanquer ile aynı fikirde olmadığını söyleyip okul gezilerine başörtülü annelerin gelmesini olumlu bulduğunu belirtti. Ndiaye, bu şekilde aynı dünyalardan olmayan kişilerin birbirleriyle karşılaştığını ve bunun “entegrasyon için önemli” olduğunu dile getirdi.

Avrupa ülkelerinde örtünme yasakları

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.