Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolivya’da polis de seçim sonuçlarına itiraz eden göstericilerin safına geçti

Bolivya’nın idari başkenti La Paz dahil olmak üzere toplam yedi kentte, emniyet güçlerinin devlet başkanlığı seçiminin sonucuna itiraz eden göstericilerin safına geçtiği bildirildi.

La Paz’da göstericiler saflarına katılan polisleri sevinçle karşıladı.

20 Ekim’de yapılan seçimi, 2006’dan beri ülkeyi yöneten Evo Morales’in kazandığı ve ikinci tura gerek olmadığı açıklanmıştı. Oyların yüzde 84’ü sayıldıktan sonra sayımın bir süre durmasıyla tetiklenen hile iddiaları üzerine sokağa çıkan binlerce Bolivyalı, o günden beri protestolarını sürdürüyor.

Guardian gazetesi ilk olarak cuma günü Cochabamba’da polislerin göstericilerle yürümeye başladığını; cumartesi günü de Sucre, Santa Cruz, Tarija, Oruro, Beni ve La Paz kentlerindeki polislerin Morales yönetimine karşı başlayan isyan dalgasına katıldığını yazdı.

La Paz’da cumartesi günü düzenlenen protesto gösterilerinden.

Cuma günü savunma bakanı isyana katılan polisler aleyhine yaptırımda bulunulmayacağını duyurmuştu. Cumartesi günü ise Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman’dan “anayasaya aykırı” olduğu gerekçesiyle gösterilere müdahale etmeyecekleri açıklaması geldi.

Cochabamba’da bir binanın çatısına çıkan polisler Bolivya bayrakları sallayarak protestoculara eşlik etti.

Devlet Başkanı Morales ise cumartesi günü devlet televizyonuna çıkarak, seçimdeki en güçlü rakibi Carlos Mesa ve taraftarlarını “darbe girişimi” ile suçladı. Morales kendi yandaşlarını da, “Bolivya demokrasisini korumak ve halkın oylarına sahip çıkmak” için “mobilize” olmaya çağırdı. 20 Ekim’de dördüncü dönem için aday olan Morales, dört siyasi partiye de “diyalog” çağrısı yaptı, ama çağrısı karşılık bulmuş görünmüyor. Aksine rakibi Carlos Mesa, Morales’e istifa çağrısını yineledi ve “Kararın hem kendi akıbetini hem de Bolivya’nın geleceğini belirleyecek, seninle müzakere etmeyeceğiz” dedi.

Devlet televizyonunda La Paz ve Santa Cruz’da, çoğunun üniformaları üzerinde ellerinde Bolivya bayrakları, göstericilerle beraber yürüyen polislerin görüntüleri yayınlanırken, hükümetin “halkı isyana teşvik” ile suçladığı muhalefet liderlerinden Luis Fernando Camacho sosyal medyada saf değiştiren polislere teşekkür etti:

Bu arada New York Times gazetesi, yerel kaynaklara dayanarak, Morales’e yakın isimlerden Potosi Bölgesi Valisi Juan Carlos Cejas’ın görevini bıraktığını yazdı. Habere göre Cejas, polislerin saf değiştirmeye başlamasının ardından “Bu görevde kalıp ailemle kendi hayatımı tehlikeye atamam” diyerek iş bırakmış.

20 Ekim’den bu yana devam eden protestolara polis daha önce sert müdahalede bulunmuş, en az üç kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.