Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolivya’da protestolar Morales’e geri adım attırdı: Hileli olduğu iddia edilen devlet başkanlığı seçimleri yeniden yapılacak

Bolivya’da haftalardır devam eden protestoların sonunda, Devlet Başkanı Evo Morales 20 Ekim’de yapılan ve kendisinin kazandığı seçimlerin iptal edilerek, yeniden düzenleneceğini duyurdu.

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) bugün (10 Kasım) yaptığı açıklamada, oy verme sisteminde “bariz manipülasyon” yapıldığına dair kanıt bulduklarını duyurarak, seçim sonuçlarının iptalini istemişti.

20 Ekim’deki oylamada, Devlet Başkanı Evo Morales’in rakibi Carlos Mesa’yı yüzde 10 oy farkıyla geçtiği açıklanmıştı. Bolivya yasalarına göre sözkonusu fark, ikinci tura gerek duyulmadan daha çok oy alanın seçimi kazanmasına olanak tanıyor. Ancak oyların yüzde 84’ü sayıldıktan sonra oy sayımının durdurulması, muhalefetin ve uluslararası gözlemcilerin hile iddialarını gündeme getirmesine yol açmış, halk da protesto için sokağa dökülmüştü.

La Paz’da göstericiler 31 Ekim günü “Halk seçimin yenilenmesini istiyor” pankartıyla yürüdü.

Haftalardır devam eden gösterilerde, protestocular hem seçim sonuçlarına itiraz ediyor, hem de devlet başkanlığının iki dönemle sınırlanmasına dönük referandum sonucuna rağmen Morales’in dördüncü bir dönem daha devlet başkanlığı yapmasına olanak tanıyan Anayasa Mahkemesi’ni protesto ediyordu.

Hafta sonunda yedi kentte polisin protestocuların safına geçmesi, ordunun da gösterileri bastırmaya yanaşmaması üzerine, Morales’in iktidarda kalması güçleşmişti.

Yeniden seçim yapılacağını televizyondan duyuran Morales, seçim kurulunu da değiştireceğini söyledi. Morales konuşmasında, halka “bir arada barış içinde yaşama” çağrısı da yaptı. 20 Ekim’den bu yana devam eden gösterilerde üç kişi hayatını kaybetti, 300’den fazla kişi de yaralandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.