Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tahliye edilen eski Brezilya Devlet Başkanı Lula binlerce taraftarıyla buluştu: “İntikam arzusu duymuyorum”

Brezilya’da yolsuzluktan yargılandığı davada hüküm giyip iki yıla yakın hapiste kaldıktan sonra cuma günü tahliye edilen eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Sao Paulo’da taraftarlarına hitap etti.

Siyasi kariyerinin odağındaki Brezilya Metal İşçileri Sendikası önünde toplanan binlerce kişiye seslenen Lula, “580 gün boyunca kendimi ruhsal olarak, nefret etmemeye, intikam arzusu duymamaya hazırladım. Neden? Çünkü, onlar tarafından hapse atılmış olsam da uyurken vicdanımın onlarınkinden çok daha rahat olduğunu kanıtlamak istedim” dedi.

Lula da Silva, serbest kaldıktan bir gün sonra, 9 Kasım Cumartesi günü, Sao Paulo’da, eski başkanları arasında yer aldığı Brezilya Metal İşçileri Sendikası binası önündeki taraftarlarına seslendi.

2003-2010 yıllarında devlet başkanlığı yapan Lula da Silva, 2017 yılında bir mahkeme tarafından yolsuzluktan suçlu bulunmuş ve 2018 Nisan’ında cezaevine girmişti. Lula hakkında şubat ayında bir başka yolsuzluk davasında daha mahkumiyet kararı verilmişti.

Brezilya Yüksek Mahkemesi, geçen perşembe günü cezaların ancak temyiz aşaması da tamamlanıp kesinleşmeleri halinde infaz edilmesi gerektiğine ya da bir başka deyişle tüm yargılama yolları tükeninceye dek masumiyet karinesi gereği kişileri tutuklu yargılamanın doğru olmadığına karar verdi. Lula da, hakkındaki mahkumiyet kararları aleyhine açtığı temyiz davaları henüz sonuçlanmadığı için, avukatlarının başvurusunu takiben serbest kaldı. 74 yaşındaki siyasetçi, hakkındaki kararlardan herhangi biri kesinleşirse yeniden cezaevine dönecek.

Lula da Silva, tahliye olduktan sonra sosyal medyaya da
geri döndü.

Suçsuz olduğunu ve hakkındaki iddiaların favoriler arasında gösterildiği devlet başkanlığı seçimine girmesini engellemek amacıyla siyasi rakipleri tarafından ortaya atıldığını savunan Lula, o sırada davasına bakan hâkimlerden, şimdiki Adalet Bakanı Sergio Moro’yu “siyasi infaz” ile suçladı. Nitekim Lula, Sao Paolo’daki konuşmasında da, “Bir büyükelçiliğe gidip başka ülkeye kaçabilirdim. Ama Moro’nun bir hâkim değil, bir alçak olduğunu kanıtlamam gerek” dedi ve ekledi, “Solu, İşçi Partisi’ni ve Lula’yı kriminalize etmeye çalışıyorlar.”

Güney Amerika solunun önemli temsilcilerinden olan Lula’nın tahliyesi ardından, Arjantin’in yeni seçilen devlet başkanı Alberto Fernandez gösterdiği “cesaret” ve “kişisel bütünlüğü” nedeniyle kendisini tebrik etti. Arjantin’in eski devlet başkanı Cristina Kirchner ise yolsuzluk davasını “Latin Amerika’daki en büyük yargı istismarlarından biri” olarak tanımladı.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, tahliyeyi “Halkların, dayanışmanın ve hakikatin bir zaferi” olarak tanımlarken, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da “Lula’yı tekrar sokakta görmekten” ötürü duygulandığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.