Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ordunun “talebi” üzerine istifa etti

Bolivya’da Devlet Başkanı Evo Morales, hile yapıldığı gerekçesiyle protestolara neden olan devlet başkanlığı seçimlerini yenilemeyi kabul ettikten saatler sonra, ordunun “talebi” ile görevinden istifa etti.

Morales istifasını açıklamadan önce, Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman “Bolivya’nın bekası ve ülkede barış ve istikrarın tesisi için” Devlet Başkanı’ndan görevi bırakmasını istediklerini duyurmuştu.

Morales’in istifasını izleyen saatlerde Bolivya ordusu, “yasalara aykırı faaliyette bulunan silahlı grupları etkisiz hale getirmek için” kara ve hava operasyonlarına başladığını duyurdu. Morales hakkında tutuklama emri çıkarıldığı haberlerinin gelmesinden kısa süre sonra da, 2006’dan bu yana ülkeyi yöneten solcu lider Twitter’dan hakkındaki “yasadışı tutuklama emrini” kınadı. Evinin protestocu bir grubun saldırısına uğradığını yazan Morales “Darbe hukukun üstünlüğünü yok ediyor” dedi.

https://twitter.com/evoespueblo/status/1193702186024361985?s=20

Nikaragua yönetimi de Bolivya’daki gelişmeleri “darbe” olarak nitelendirip kınama yayınladı. Meksika ise isterse Morales’e siyasi sığınma verebileceğini duyurdu. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Twitter’da “halkını şiddete maruz bırakmaktansa istifa etmeyi seçen Bolivya Devlet Başkanı Morales’in sorumlu davranışını” takdir ettiğini yazdı.

Bolivya’da 20 Ekim’de yapılan ve Morales’in kazandığı açıklanan devlet başkanlığı seçimleri, hileli olduğu gerekçesi ile üç haftadır protesto ediliyordu. Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) hafta sonu yayınladığı raporla seçimde “bariz manipülasyon” yapıldığına dair kanıt bulduklarını duyurmuş, hemen sonrasında Morales de seçimleri yeniden düzenlemeyi kabul ettiğini açıklamıştı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.