Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

En hızlı gezegen Merkür, bugün Güneş’in önünden geçiyor, TÜBİTAK canlı yayınlıyor

Merkür gezegeni bugün, Güneş diskinin önünden geçerek Dünya ile Güneş arasında gözlemlenecek. Merkür’ün Güneş’in önünden geçişi Türkiye’de 15.30 sularında başlayıp günbatımına kadar özel filtreli teleskoplarla gözlemlenebilecek. Bu doğa olayı, yüzyılda sadece 13 veya 14 kez gerçekleşiyor. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG), Merkür’ün Güneş ile Dünya arasından geçişine ilişkin şu duyuruyu yaptı:

“Daha önce 9 Mayıs 2016 tarihinde meydana gelen bu ilginç gök olayı Kuzey ve Güney Amerika, Antarktika, Batı Afrika ve Atlantik Okyanusu’ndan tamamen gözlenebilecek, ülkemizden ise öğleden sonra başlayıp ancak günbatımına kadar kısmen gözlenebilecek. Bu gök olayı, hava koşulları uygun olduğu sürece, TUG BİTOM binamızda bulunan teleskopa bağlı özel bir Güneş filtresine takılı kameramız ile YouTube kanalımızdan canlı olarak izletilecektir.”

Merkür, Güneş’e en yakın gezegen ve Güneş etrafında dönüşünü 88 günde tamamlıyor. En hızlı gezegen olarak bilinen Merkür’ün Güneş ile Dünya arasındaki “tutulması” 5,5 saat sürecek.

21. yüzyılda 2003, 2006, 2016 yıllarında yaşanan Merkür’ün bir dahaki transit olayı 13 Kasım 2032’de gerçekleşecek. Yapılan hesaplamalara göre 2049 yılına kadar yedi transit olayı gözlemlenecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.