Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: “53 milyar varillik yeni bir ham petrol rezervi keşfettik”

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkenin güneyinde yaklaşık 53 milyar varil ham petrol rezervine sahip yeni bir petrol sahası bulunduğunu açıkladı.

Ruhani, Huzistan eyaletine bağlı Bostan bölgesinden Umidiye kentine kadar uzanan 2400 kilometrekarelik bu yeni sahadaki petrolün yaklaşık 80 metre derinlikte olduğunu belirtti.

Bu keşif, İran’ın 155 milyar 600 milyon varillik kanıtlanmış ham petrol rezervlerinin üçte bir oranında artması anlamına geliyor. İran halen Venezüela, Suudi Arabistan ve Kanada’nın ardından dünyanın dördüncü büyük petrol ülkesi. Eğer Ruhani’nin açıkladığı yeni rezervdeki miktar doğru ise, bu durumda sıralamada Kanada’nın da önüne geçerek üçüncülüğe yükselmiş oluyor.

İran’ın petrol zengini eyaletlerinden Huzistan’da bir petrokimya tesisi.

Nitekim, ülkesine ambargo uygulayan Vaşington yönetimine seslenen İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “Bugün Amerika’ya zengin bir ülke olduğumuzu duyuruyoruz. Siz İran halkına baskı uygulayıp petrol satışını engellerken bizim mühendislerimiz bu büyük petrol sahasını buldu” dedi ve ekledi: “Yüzde 1 oranında bu petrolü kullanılabilir hale getirdiğimizde bizim petrol gelirimiz 32 milyar dolara çıkacaktır. Bu oranı yüzde 10’a çıkarttığımızda ise petrol gelirimiz 320 milyar dolara ulaşacaktır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.