Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Türkiye’de IŞİD’e destek veren üç şirket ile iki kişiyi yaptırım listesine aldı

Amerikan Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), Türkiye, Suriye, Körfez ülkeleri ve Avrupa’da faaliyet gösteren bazı kişi ve şirketleri, IŞİD’e mali ve lojistik destek sağladıkları gerekçesiyle kara listeye aldı.

Listeye Türkiye’den giren kişi ve şirketler ile bunlara ilişkin açıklamalar şöyle:

Sahloul Döviz Şirketi (Sahloul): Sahloul IŞİD’e mali destek, malzeme desteği ve teknolojik destek sağladı; mal ve hizmet temininde bulundu. 2017 sonlarına doğru, Suriye’den Türkiye’ye gitmek isteyen IŞİD’le ilişkili kişilerin mevduatlarını tuttu. 2016’nın ikinci yarısında, yabancılar tarafından yapılan bağışların IŞİD’in o dönemdeki merkezi Musul’a transfer edilmesini sağladı. Ayrıca, 2016’da Türkiye’deki IŞİD ajanlarına binlerce dolar transfer etti.

El-Sultan Para Transfer Şirketi (El Sultan): El Sultan IŞİD’e mali destek, malzeme desteği ve teknolojik destek sağladı; mal ve hizmet temininde bulundu. IŞİD için para transferlerine aracılık etti. 2019 ortasında, bir IŞİD işbirlikçisi El Sultan’ı gizli para transferleri için döviz bürosu olarak tanımladı.

İsmail Bayaltun: İsmail Bayaltun IŞİD’e mali destek, malzeme desteği ve teknolojik destek sağladı; mal ve hizmet temininde bulundu. Türkiye’de bulunan İsmail Bayaltun ve kardeşi Ahmet Bayaltun, Şanlıurfa’da sahibi oldukları şirket vasıtasıyla IŞİD savaşçılarına tedarikçilik yaptı. 2018 sonu itibarıyla, İsmail Bayaltun ve kardeşleri ACL İthalat İhracat şirketi aracılığıyla IŞİD’e malzeme desteği verdi. Şirket 2015 ve 2017’de IŞİD’e ekipman tedarik etti.

Ahmet Bayaltun: Ahmet Bayaltun IŞİD’e mali destek, malzeme desteği ve teknolojik destek sağladı; mal ve hizmet temininde bulundu. 2017 başı itibarıyla IŞİD’in tedarikçisi olarak tanındı.

ACL İthalat İhracat: ACL İthalat İhracat, İsmail Bayaltun tarafından kuruldu, kontrol edildi ve yönetildi. Bu kişinin sahip olduğu mal varlığı donduruldu. 2018 itibarıyla, İsmail Bayaltun ACL İthalat İhracat’ın başkanıydı ve şirketi kardeşleriyle beraber yönetiyordu.

Yaptırım listesine alınanlar arasında Afganistan’daki Nejaat adlı sosyal yardım örgütüyle, Seyid Habib Ahmed Han ve Rohullah Vekil adlı iki üst düzey yetkilisi de bulunuyor. Bu örgüt ve kişiler de IŞİD’in Afganistan’daki kolunun faaliyetlerini desteklemekle suçlanıyor. Listede Suriye’de faaliyet gösteren Tawasul adlı bir şirket de yer alıyor.

Steven Mnuchin

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin yaptığı açıklamada, bu son yaptırım kararlarını, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin ölümüyle sonuçlanan Amerikan özel kuvvetleri operasyonu ertesinde örgüte yönelik baskı taktiğinin bir devamı olarak niteledi. Mnuchin, “Bağdadi’ye karşı başarılı operasyonun ardından, Trump yönetimi IŞİD’in kalan terör hücrelerini de tamamen ortadan kaldırmaya kararlı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.