Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya ile Türkiye arasında milyonlarca euroluk yasadışı para transferi yapıldığı ortaya çıktı

Almanya’da, kara para aklayan ve kaçak yollarla para kaçırdığı tespit edilen bir gruba ait 60’tan fazla ev ve işyerine baskın düzenlendi. Kimlikleri açıklanmayan kişilerin günlük 1 milyon euroya kadar para akladığı tahmin ediliyor. 

Almanya’nın Süddeutsche Zeitung gazetesiyle WDR ve NDR kanallarının haberlerine göre, 850 Alman polisi, Duisburg şehri başta olmak üzere birçok şehirde kuyumculara ve metal şirketlerine yönelik eşzamanlı operasyon kapsamında toplam 60’tan fazla ev ve işyerine baskın düzenledi. Türkiye ve Almanya arasında sistematik bir şekilde para transferi yapan grubun günlük 1 milyon euroya kadar kara para akladığı tahmin ediliyor. Bu baskınlar sonucunda en az 200 milyon euronun ele geçirilmesi bekleniyor.

Grubun elebaşısı ile beraber toplam altı kişi tutuklandı, yaşları 23 ile 61 arasında değişen 27 şüpheli de gözaltında. 

Para transferleri havale yoluyla gerçekleştiriliyor

Grubun transfer işlemleri için havale sistemini kullandığı tahmin ediliyor. Güven üzerine kurulu ve kayıt tutulmayan bu sistemde, müşteriler paralarını bankaya emanet ediyor ve bunun için cüzi bir ücret ödüyor. Karşılığında parayı havale etmek istediği kişiyle paylaşacağı bir kod alıyor, kuyumcu da bu güvenilir kişi vasıtasıyla parayı teslim ediyor. 

Özellikle memleketteki ailesine para göndermek isteyen kişiler tarafından kullanılan bu sistem, aynı zamanda kara para aklamak isteyen kişiler veya terör örgütleri tarafından da kullanılabiliyor. 

Gönderilen paraların İstanbul’da çekildiği tahmin ediliyor

Soruşturmayı yürütenler Türkiye’den Almanya’ya daha fazla para transferi olduğunu söyledi. Para transferlerinin dikkat çekmemesi için, Türkiye’den Almanya’ya gönderilen nakit parayla, altın veya değerli metaller satın alınıyor. Satın alınan altın daha sonra Almanya’nın Hessen şehrinde bulunan ve bir Türk şirketine bağlı olan bir metal işleme fabrikasına yollanıyor. Transferlere kimlerin yardım ettiği ise henüz bilinmiyor.

Almanya’da bankacılık lisansı olmadan banka sistemine benzer bir sistem kurmak suç sayılıyor. Grup, ülkedeki Ödeme Hizmetleri Gözetim Yasası’nı ihlal etmek ve yasadışı grup kurmaktan yargılanacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.