Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Af Örgütü: “İran’da güvenlik güçlerinin protestolara müdahalesi sonucu en az 106 kişi öldürüldü”

Uluslararası Af Örgütü, İran’da 15 Kasım günü benzine zam yapılması üzerine başlayan protesto gösterilerinde, en az 106 göstericinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Örgüt gerçek rakamın çok daha fazla olabileceğini, kendilerinin şu aşamada güvenilir kaynaklara dayanarak, sadece 21 kentteki 106 kişinin ölümünü doğrulayabildiğini bildirdi.

İran devlet medyasına göre ise şu ana kadar üçü güvenlik görevlisi toplam 12 kişi hayatını kaybetti ve binden fazla gösterici gözaltına alındı.

Uluslararası Af Örgütü, doğrulanmış video kayıtlarına, sahadaki görgü tanıklarının anlatımlarına ve İran dışındaki insan hakları savunucularının topladığı bilgilere dayanarak, güvenlik güçlerinin 100’den fazla kentte düzenlenen barışçıl gösterilere aşırı güç kullanarak müdahale ettiğini ve hukuksuz şekilde insanları öldürdüğünü tespit ettiklerini kaydetti.

İranlı yetkililere, insan yaşamına ve barışçıl protesto hakkına saygılı davranmaları çağrısı yapan Uluslararası Af Örgütü, ülkede 16 Kasım’dan bu yana internete erişim engeli getirilmiş olmasını da kınadı.

Tahran’da şoförler protesto gösterilerine desteklerini kontak kapatıp ana yolları ulaşıma kapayarak gösteriyor.

Bu arada hükümet, şubat ayında yapılacak parlamento seçimleri öncesinde 60 milyon kişiye yapmayı vaat ettiği doğrudan para yardımının ilk ödemesini gerçekleştirdi. Hükümet kaynakları dün bu kapsamda 20 milyon kişiye her ay verilen yardımlara ek olarak kişi başına 8 dolar yardım ödendiğini duyurdu. Üç dilimde dağıtılacak olan yardımların ikinci ödemesi çarşamba (20 Kasım), üçüncüsü ise cumartesi (23 Kasım) yapılacak. Asgari ücretin yaklaşık 120 dolar olduğu ülkede, benzin fiyatlarına yapılan zammın ülkenin en yoksullarına yapılacak bu ve benzeri yardımlar için kullanılacağı açıklanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.