Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD askeri istihbaratı: “Türkiye’nin Suriye operasyonu ve Amerikan askerlerinin çekilmesi, IŞİD’in güçlenmesine yaradı”

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bünyesinde görev yapan ve askeri operasyonlar için istihbarat toplayıp yayan Savunma İstihbarat Ajansı (DIA), Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı Harekâtı’nın IŞİD’le mücadeleyi olumsuz etkilediğini bildirdi.

ABD’nin Suriye’de IŞİD’e karşı yürüttüğü “Öz Kararlılık Operasyonu”na (Operation Inherent Resolve) dair Kongre’ye iletilmek üzere üç ayda bir rapor yayınlayan DIA, Türkiye’nin düzenlediği harekât ve buna bağlı olarak Amerikan askerlerinin bölgeden çekilmesi nedeniyle, IŞİD’in bölgede yeniden güç kazanmaya başladığını belirtti.

IŞİD’le mücadeleyi zaafa uğratan sözkonusu gelişmeler nedeniyle ekim ayı değerlendirmesini de bu son rapora eklediğini duyuran DIA, Amerikan askerlerini çekme kararının ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ilişkisini zedelediğini ve ABD-SDG ortak operasyonlarını akamete uğradığı için, IŞİD’in hem Suriye içinde yeniden güçlendiğini hem de Suriye dışında saldırı planlama kapasitesinin arttığını kaydetti.

Raporda, Batılı düşünce kuruluşlarının analizlerine dayanılarak, Türkiye’nin Suriye harekâtına eşlik eden Suriyeli muhalif güçlerin şu ana kadar IŞİD ile mücadeleye dönük herhangi bir faaliyette bulunmadığı da değerlendirilmiş. Buna göre, sözkonusu muhalif güçlerden bundan sonra da IŞİD’le mücadele etmelerini beklemek gerçekçi değil. Zira raporda “Türkiye’nin desteklediği bazı milis gruplarının IŞİD savaşçılarının muhalefetin kontrolündeki bölgelere geçmesine yardım ettiği ve ‘benzer şeriat anlayışına sahip oldukları için’ muhtemelen IŞİD ile düşük düzeyde ilişkiyi korudukları” belirtiliyor. DIA, Suriye’nin kuzeyine, SDG’nin boşalttığı yerlere yerleşen Suriye rejimine bağlı güçlerin de IŞİD’le mücadeledense, Türkiye’nin alan genişletmesini engellemeyi öncelediğini yazıyor.   

Raporda “Operasyonların durması ile IŞİD, Batı’yı hedef almak ve küresel ağlarına destek sağlamak için ‘zamana ve mekana’ kavuştu” deniliyor. DIA, IŞİD’in önümüzdeki aylarda, SDG denetimindeki hapishanelerde bulunan savaşçıları ile kamplarda tutulan ailelerini kaçırmayı ve Suriye’deki bazı yerleşimleri yeniden ele geçirmeyi deneyeceğini de öngörüyor.

DIA’in raporunda “Açık kaynakların analizi IŞİD lideri el Bağdadi’nin ölümünün örgüte ciddi bir darbe vurmakla birlikte, IŞİD tehdidini ortadan kaldırmaya yetmeyeceğine işaret ediyor” ifadesi de yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.