Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tıp dünyasında tartışma yaratan araştırma: Tıkanmış damarlar için ameliyat yerine ilaçlar yeterli olur mu?

ABD’de yapılan geniş çaplı bir araştırmaya göre, damar tıkanıklığı yaşayan hastalarda baypas ameliyatı yerine ilaç tedavisi yeterli olabilir. Amerika Kalp Derneği’nin (American Heart Association) ABD’de geçen cumartesi günü düzenlediği toplantıda uzmanlar bir araya geldi ve bu son araştırmayı tartıştı.

Toplantıda yeni çalışmalar da kamuoyuyla paylaşıldı. Bunlardan biri damar tıkanıklığı yaşayan ve bunun için sadece ilaç kullanan hastalar ile ilgili. Buna göre sadece ilaç kullanan hastalar baypas ya da stent ameliyatı olanlara göre daha çok kriz geçirmiyor. Ancak stent ve baypas ameliyatları özellikle göğüs ağrısı yaşayan hastalarda önemli bir rahatlama meydana getiriyor.

“Yeni araştırma klinik düşünceyi temelden değiştirecek”

Araştırmayı yürütenlerden biri olan Boston Üniversitesi Cath Lab Direktörü Dr. Alice Jacobs, bu araştırmanın klinik düşünceyi temelden değiştireceğini söylüyor. Aslında bu çalışma önceki araştırmalarla çatışıyor. Çünkü önceki çalışmalar damar tıkanıklığı durumunda stent ve baypas kullanımını öneren verilere sahipti. Ancak yeni araştırma, sözkonusu eski çalışmaların LDL kolesterol gibi risk faktörlerini tam olarak dikkate almadığını iddia ediyor.

Araştırma programının adı Ischemia. Bu program dahilinde 5 bin 179 katılımcının durumu gözlendi. İlginç bir şekilde bunlardan biri de Demokrat Parti’nin ABD Başkan aday adayı Bernie Sanders. Bu katılımcıların önemli bir kısmı damar tıkanıklığından dolayı göğüs ağrısı çeken kişilerden oluşuyor. Bu hastalara kolesterol azaltıcı ve aspirin tarzında ilaçlar verildi. Daha sonra bu gruplar “sadece ilaç alanlar” ve “ameliyat olanlar” diye ikiye ayrıldı. Bunun sonucunda sadece ilaç alanlar arasında kalp krizi geçirenlerin sayısı 144 iken ameliyat olanlarda kriz geçirenlerin sayısı 145 oldu.

Kalp krizinden dolayı ölenlerin sayısı sadece ilaç alanlarda 314 iken bu sayı ameliyat olanlarda 276 olarak gerçekleşti. Uzmanlar her iki durumda da aradaki farkın önemli olmadığını vurguluyor. Ancak araştırmaya göre, göğüs ağrısı şikayetleri ameliyatlı hastalarda daha az gerçekleşiyor.  

Ischemia programının sonuçları kalp damar cerrahisi hakkında bildiklerimiz ile uyuşmuyor. Ancak uzmanlar, bu çalışmanın sonuçlarının daha fazla gözlenmesi ve yeni araştırmalar yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.