Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Azil Kraliçesi” Fiona Hill: Trump’ın sonunu getirebilecek Beyaz Saray danışmanı

Başkan Donald Trump’ın azil sürecine, perşembe günü Kongre’de ifade veren Beyaz Saray’ın eski Rusya danışmanı Dr. Fiona Hill damgasını vurdu.  

Maden işçisi bir baba ile hemşire bir annenin kızı olarak İngiltere’de doğan ve kariyerini borçlu olduğunu söylediği ABD’nin vatandaşlığına geçmeyi seçen Hill’in, Kongre’deki altı saatlik kendinden emin, sakin, kararlı ve mütevazı tanıklığı Amerikan ve İngiliz basınında övgülerle karşılandı. Hill için “Zamanımızın kahramanı”, “Azil Kraliçesi”, “Fiona Hill’in muhteşem tanıklığı” gibi başlıklar kullanıldı.

Fiona Hill: Azil Kraliçesi – Bizlerin hak etmediği, ama ihtiyacımız olan kahraman” başlıklı haber the Bulwark’ta yayınlandı.

Temmuz ayına kadar ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nde Avrupa ve Rusya İşleri Direktörü olarak görev yapan Dr. Hill, ifadesinde, Cumhuriyetçiler’in Trump’ı savunmak için başvurdukları Ukrayna’nın 2016 seçimlerine müdahale ettiğine dair komplo teorisine prim verilmemesini istedi; “Bu, bizzat Rus yetkililer tarafından körüklenen ve Rusya’nın çıkarlarına hizmet eden uydurma bir hikaye” dedi. 54 yaşındaki Rusya uzmanı, Moskova’nın 2020 seçimlerine de müdahale etmek için hazırlandığını savunarak Ruslar’ı durdurmak için zamanın daraldığına dikkat çekti.

Doktor unvanını Harvard Üniversitesi’nden alan, Rusya ve Avrasya konularında istihbarat uzmanı olarak daha önce iki başkanla daha Beyaz Saray’da çalışmış olan Dr. Hill, Trump yönetimiyle yollarını 19 Temmuz’da, Başkan’ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yapmış olduğu -azil sürecinin başlatılmasına neden olan- telefon konuşmasından altı gün önce, istifa etmek suretiyle ayırmıştı.

Dr. Hill, Ukrayna liderinin Beyaz Saray ziyareti ve bu ülkeye yapılacak askeri yardımların, Trump’ın siyasi rakibi Joe Biden aleyhinde soruşturma açılması şartına bağlandığını doğrulayan tanıklardan biri olarak, bu süreçte Ukraynalılar’la Beyaz Saray arasında arayı bulmaya çalışan AB Büyükelçisi Gordon Sondland’ı uyardığını da söyledi.

“Fiona Hill: Nedametsiz öfkesine hepimizin ihtiyaç duyduğu feminist kahraman”

https://twitter.com/MollyJongFast/status/1197701755737452545?s=20

Fiona Hill, Büyükelçi Sondland’ın Trump’ın talimatlarını yerine getirmek için diplomatik protokolü hiçe saymasına ve kapalı kapılar ardında iş görmesine kızdığını ancak profesyonel hayatta pek çok kadının başına geldiği üzere, gösterdiği güçlü tepkinin ciddiye alınmadığını anlattı: “Doğrusunu söylemek gerekirse, ona öfkelendim. Ve bunu söylemekten nefret ediyorum ama kadınlar öfkelerini gösterdiklerinde, sıklıkla ciddiye alınmıyorlar. Duygusal meseleleri yüzünden hıncını başkasından çıkarıyormuş gibi algılanıyor.”

Dr. Hill’in etkileyici performansına yukarıdaki sözleri de eklenince, “nedametsiz öfkesine hepimizin ihtiyaç duyduğu feminist bir kahraman” olarak sosyal medyada büyük beğeni topladığı görüldü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.