Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın azil soruşturması: Ukrayna liderine “Sen benim işimi gör, ben de seninkini göreyim” baskısı

ABD Başkanı Donald Trump’ın azil soruşturmasında dün kritik bir tanık olarak nitelenen ABD’nin Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Gordon Sondland ifade verdi. Başkan Trump, 2020 başkanlık seçimlerindeki olası rakibi eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın itibarını zedeleyecek bir soruşturma başlatması için Ukrayna’ya baskı yapmak üzere bu ülkeye yapılacak askeri yardımı askıya almakla suçlanıyor. Büyükelçi Sondland da Ukrayna ile ilişkilerin yürütülmesinden sorumlu başlıca diplomatlardan biri olduğu için, Trump’ın görevden alınmasının yolunu açabilecek önemli tanıklardan biri sayılıyor.

Trump, zengin bir işadamı olan Gordon Sondland‘ı 2016 yılında kendi yemin töreni balosuna 1 milyon dolar bağışladıktan sonra AB Büyükelçiliği görevine getirmişti.

Nitekim Büyükelçi Sondland, Kongre’deki ifadesinde, azil sürecinde Demokratlar’ın iddialarını kuvvetlendiren açıklamalar yaptı. Büyükelçi, Ukrayna’ya yapılacak 400 milyon dolarlık askeri yardımın, Biden’ın bu ülkedeki bir gaz şirketinin yönetim kurulunda olan oğlu Hunter Biden hakkında soruşturma açılması şartına bağlandığını söyledi. Sondland’ın ifadesine göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy‘ye de ancak böyle bir soruşturmanın açıldığını kamuoyuna ilan etmesi halinde Beyaz Saray’a davet edileceği bildirilmiş.

Sondland, Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton‘ın da Ukrayna’nın, Trump’ın kişisel siyasi çıkarları için baskıya maruz bırakıldığından haberdar olduğunu söyledi. Amerikalı diplomat Trump’ın Ukrayna ile yürütülecek diplomasinin şahsi avukatı Rudy Giuliani‘nin öncülüğünde yürütülmesini istediğini de belirtti.

Sonland, “Soruşturma komisyonu üyelerinin karmaşık meseleleri sıklıkla basit bir soru etrafında çerçevelemek istediğinin farkındayım: Ortada bir ‘Quid pro quo’* var mıydı? dedi ve Ukrayna liderinin Trump’tan beklediği telefon ve Beyaz Saray daveti için, bu soruya yanıtının “evet” olduğunu söyledi.

*Quid pro quo: Azil sürecinde yer aldığı bağlamla Türkçeye "Sen benim işimi gör, ben de seni işini göreyim" şeklinde de çevrilebilecek, bir şey karşılığında bir avantaj, bir "kıyak" elde etmek ya da bir şeyi bir başka şeyle takas etmek anlamına gelen Latince deyiş.

Sondland uzun yıllardır Cumhuriyetçi Parti’ye bağış yapan ve Trump destekçisi olarak bilinen bir zengin bir işadamı olduğu için, vereceği ifade hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler tarafından merakla bekleniyor, anlatacaklarının hangi tarafın işine yarayacağı öngörülemiyordu.

Gordon Sondland, Başkan Trump’ın Ukrayna’ya yapılacak askeri yardımdan asla açıkça söz etmediğini, ancak bu yardımın yollanması ile Biden hakkında soruşturma açılması arasında bir bağlantı olduğunun da “herkesin malumu” olduğunu belirtti.

Trump: “Sonland’ı pek tanımam. Hiçbir şey istemiyorum”

Trump Sonland’ın Kongre’deki ifadesi sonrası basın açıklaması yaptı.

Donald Trump, 2016 yılında kendi yemin töreni balosuna 1 milyon dolar bağış yapınca AB Büyükelçiliği görevine getirdiği Gordon Sondland’ın Kongre’deki ifadesinden sonra basın mensuplarına kısa bir açıklama yaparak, “Kendisini çok iyi tanımıyorum. Çok konuşmuşluğum yok. İyi tanıdığım biri değil. Ama iyi biri gibi görünüyor” dedi. ABD Başkanı, Sondland’ın “Trump bana bir pazarlık olmadığını söyledi. Ukrayna’dan bir şey istemediğini söyledi” dediğini hatırlatarak, bu ifadenin kendisini akladığını savundu. Trump elindeki notlara bakarak, “Büyükelçiye cevap olarak hiçbir şey istemediğimi söyledim. ‘Hiçbir şey istemiyorum. Pazarlık istemiyorum’ dedim. (Ukrayna Cumhurbaşkanı) ‘Zelenskiy’ye doğru şeyi yapmasını söyleyin’ dedim” diye konuştu. Trump’ın aldığı notlar da bu sırada kameralara yansıdı. Notlarda “HİÇBİR ŞEY İSTEMİYORUM. ‘QUID PRO QUO’ İSTEMİYORUM” yazılıydı.

Trump’ın basın açıklaması için kendi el yazısıyla tuttuğu notlarında şu cümleler yer alıyor: “HİÇBİR ŞEY İSTEMİYORUM. ‘QUID PRO QUO’ İSTEMİYORUM. ZELENSKİY’YE DOĞRU OLANI YAPMASINI SÖYLE. ABD BAŞKANI’NIN SON SÖZÜ BÖYLE.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.