Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

13 yıldır süren Hrant Dink Davası’nda 100. duruşmaya gelindi, bugüne kadar dört mahkeme heyeti değişti

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 13 yıl önce katledilmesine yönelik davanın 100. duruşması, bugün görülmeye başlandı. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülen davada, 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin dördüncü kez değiştiği görüldü. Yarın ve öbür gün de görülmeye devam edecek davada, dördü tutuklu 77 sanık yargılanıyor.

İlk günden bu yana davanın takipçisi olan Hrant’ın Arkadaşları, duruşmadan önce bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Bülent Aydın, Dink’in katledilmesinde sorumluluğu olan herkesin yargılanması gerektiğine dikkati çekerek, “Şimdi 100. duruşmadayız ve buradayız. Hrant Dink’in öldürülmesine karışan ve bu cinayette payı, parmağı olan herkes yargılanana ve mahkeme önüne çıkana kadar adalet yerini bulmuş olmayacak” dedi.

Üç gün boyunca 10 tanığın ifade vereceği duruşmada, bugün Trabzon Jandarma Komutanlığı’ndan Hasan Gözalan, Uğur Erdoğan ve dönemin emniyet görevlisi Yunus Dolar dinlendi.

Tanık Hasan Gözalan, Dink cinayetini televizyondan öğrendiklerini öne sürüp “Yasin Hayal’in McDonald’s bombalamasıyla ilgili yer gösterme sırasında ben de vardım. Sonra tutuklandı. Çıktıktan sonra teknik takibi gündeme gelmedi. İstihbarat değerlendirme toplantılarına katılırdım, ama Hrant Dink adını duymadım” dedi ve şöyle devam etti: “Basında haberler çıktıkça bizim şubede de çok konuşuldu bu cinayet. Toplantılarda konuşulduğunu hatırlamıyorum. Jandarma ve mülkiye müfettişlerine ifadeler verildi. Arşivde düzenleme yapıldığını hatırlamıyorum.”

Ankara’dan SEGBİS’le bağlanan tanık Uğur Erdoğan, “Okan ve Veysel astsubaylar cinayetten bir ay önce şubedeki internet bilgisayarından Hrant Dink ve Agos sayfalarına bakıyordu” diye konuştu. Cinayeti medyadan öğrendiğini ve Yasin Hayal’i önceden tanımadığını söyledi.

Eski polis şefi Yunus Dolar, dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler için “2007’ye kadar cemaatçiydi. Ergenekon operasyonlarını yapmak istemediği için İstihbarat Daire Başkanlığı ile çatışma yaşadı” dedi.

Duruşmanın bugünkü oturumu tamamlandı. Yarın tanıklar Mustafa İlhan, Sebahattin Artun, Mustafa Kuraş ve Fuat Kömüncü dinlenecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.