Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doping testlerinin sonuçlarını değiştirmekle suçlanan Rusya, 2020 Tokyo Olimpiyatları ile 2022 Dünya Kupası’ndan men edilme tehlikesiyle karşı karşıya

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) bünyesindeki inceleme komisyonu, Rusya’nın dünyadaki tüm spor faaliyetlerinden dört yıl süreyle men edilmesini ve Rus milli sporcularına 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda bir takım sınırlamalar uygulanmasını önerdi. 

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) bünyesinde görev yapan inceleme komisyonu, Rusya’nın doping kontrol testlerinin sonuçlarını yok ettiği iddiasıyla, dünyadaki tüm spor faaliyetlerinden dört yıl süreyle men edilmesini önerdi. Önerinin onaylanması durumunda, Rus milli takım ve sporcuları önümüzdeki yıl Tokyo’da düzenlenecek olan Olimpiyat Oyunları ile birlikte diğer önemli uluslararası müsabakalarına da katılamama riskiyle karşı karşıya. 

Komisyonun WADA Yönetim Kurulu’na gönderdiği raporda, Rusya’nın spor tarihinin en kapsamlı doping programını uyguladığı ve bu sebeple Olimpiyatlar ve Dünya Kupası dahil tüm uluslararası spor müsabakalarından men edilmesi gerektiği belirtildi. 

Raporda, önerilen cezanın Rusya’nın sporcularına sistematik bir şekilde doping kullandırmasına ek olarak, doping testlerinin sonuçlarını ortadan kaldırmaya teşebbüs etmesine de dayandırıldığı yer aldı. Komisyonun raporunda, Rusya, doping testlerini geçemeyen oyuncularının sonuçlarının yer aldığı veri tabanını manipüle ederek, sorumlu gösterilen Rus yetkililere karşı yapılan suçlamaları düşürmeye çalıştığı iddia ediliyor. 

WADA Yönetim Kurulu, komisyonun önerisini 9 Aralık’ta Paris’te yapacağı toplantıda ele alacak. Yönetimin, komisyonun önerisini kabul etmesi beklenirken, çıkacak her türlü karara karşı Rusya’nın Spor Tahkim Mahkemesi’nde temyiz hakkı olduğu belirtiliyor. 

Rus oyuncular Olimpiyat Oyunları’nda tarafsız formalarla yer alabilecek

Komisyonun raporunda ayrıca hakların iadesi için şartlar da bulunuyor. Buna göre doping test geçmişi temiz olan Rus milli sporcular, Olimpiyat Oyunları’nda tarafsız formalarla yer alabilecek ve madalya kazanmaları durumunda da ülkelerinin bayrağı törende yer almayacak. Bununla birlikte Rus yetkililer, WADA’nın ilgili mevzuatına göre işleyen hiçbir kurumda görev alamayacaklar ve Rusya da cezanın uygulanacağı dört yıl boyunca hiçbir uluslararası spor müsabakasına ev sahipliği yapamayacak.   

Ceza FIFA 2022 Dünya Kupası’nı da kapsayacak

WADA Yönetim Kurulu’nun, komisyonun önerdiği cezayı vermesi durumunda Rusya sadece Tokyo’da düzenlenecek olan 2020 Olimpiyat Oyunları’ndan değil aynı zamanda 2022’de Katar’da düzenlenecek olan Dünya Kupası’ndan da men edilecek.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.