Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolivya 11 yıl aradan sonra ABD’ye büyükelçi atadı

Bolivya’nın geçici Devlet Başkanı Áñez Jeanine 11 yıl aradan sonra ilk kez ABD’ye büyükelçi atadı.

Geçici devlet başkanı tarafından atanan yeni Büyükelçi Walter Oscar Serrate Cuellar, Bolivya’yı Birleşmiş Milletler’de temsil eden bir isim.

Morales’in iktidarı boyunca ABD ile Bolivya ilişkileri gergindi. 2008’de eski ABD Başkanı George W. Bush döneminde, iki ülke de bir diplomatik kavga sonrasında birbirlerinin büyükelçilerini kovmuştu.

Áñez ayrıca Bolivya’nın bölgedeki en yakın iki müttefiki olan Küba ve Venezuela ile diplomatik bağları da kopardı. Áñez, Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro karşısında kendisini devlet başkanı olarak ilan eden muhalefet lideri Juan Guaidó’yu tanıdığını da açıkladı.

Bolivya’nın Vatikan ve Peru dışındaki bütün büyükelçileri görevden alındı.

Ne olmuştu?

Bolivya’nın ilk yerli devlet başkanı Evo Morales kasım ayında istifaya zorlanmasına kadar 14 yıl ülkeyi yönetti.

Morales’in dördüncü kez devlet başkanlığı görevine geldiği seçimler ülkede büyük tartışma yarattı. Morales’in 20 Ekim’de ilk turda seçildiğini ilan etmesi sonrasında muhalefet seçimlerde hile yapıldığını iddia etti. Seçim sonuçlarını denetleyen Amerikan Devletleri Örgütü’nün bulguları da muhalefetin iddiasını destekledi. Seçim sonuçlarının iptal edilmesi gerektiği duyuruldu.

Morales’in de seçimlerin yenilebileceğini söylemesine rağmen, en yakın rakibi Carlos Mesa, Morales’in seçimler yenilenirse aday olmamasını gerektiğini belirtti. Askeri Kuvvetler Komutanı General Williams Kaliman ise, ülkenin “barışı ve istikrarı” için Morales’in istifasını istedi.

10 Kasım’da görevinden istifa eden Morales Meksika’ya iltica etti. Morales, istifasının istenmesini “sağ kanat bir darbe” olarak nitelendiriyor.

Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in istifasından kısa bir süre sonra sağ kanat senatör Áñez Jeanine kendisini geçici devlet başkanı ilan etti ve resmi olarak ABD tarafından tanındı. Geçici devlet başkanı, Morales’in politikalarının çoğunu tersine çevireceği taahhüdünde bulunmuştu.

Morales’in istifası sonrasında da şiddet eylemleri devam ediyor ve Reuters’ın raporuna göre güvenlik güçleriyle protestocular arasındaki çatışmalarda 29 kişi hayatını kaybetti.

Morales ve eski Başbakan Juan Ramón Quintana, Bolivya geçici hükümeti tarafından terörizm ve isyana teşvik ile suçlanıyor ve iki eski yöneticinin tutuklanması isteniyor.

İçişleri Bakanı Arturo Murillo, Morales’i Bolivya şehirlerine gıda aktarımını engellemek için yolları bloke etmekle suçluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.