Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tahir Elçi, avukatlar tarafından İstanbul’da Bakırköy Adliyesi önünde anıldı

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan Dört Ayaklı Minare’nin önünde dört yıl önce bugün yaptığı basın açıklaması sırasında ensesine isabet eden bir kurşunla katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, İstanbul’da Bakırköy Adliyesi önünde anıldı.

Anmaya, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi (ÇHD), Demokrasi için Hukukçular, Katılımcı Avukatlar Grubu, Çağdaş Avukatlar Grubu, Kartal Hukukçular Derneği, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Özgürlükçü Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi (ÖHD) avukatları katıldı. Avukatlar tarafından yapılan basın açıklamasında şöyle dendi:

“Bütün bir ömrünü insan hakları ve barış mücadelesine vakfetmiş, Diyarbakır Barosu başkanıyken göz göre göre gelen bir siyasi cinayetle yitirdiğimiz Tahir Elçi’nin katledilmesinin üzerinden dört yıl geçti. Katıldığı bir televizyon programında fikirlerinin resmi siyasal ideolojiyle bağdaşmaması üzerine Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından hakkında haksız bir soruşturma açılan ve daha sonra yakalama kararı çıkarılan Tahir Elçi’nin katledilmesine giden yolun da bu soruşturma sürecinde başladığını gördük. Bu yıl da meslektaşımın katledilmesini protesto etmek ve onu anmak için burada bir araya geldik. Diyarbakır Barosu tarafından hazırlanan uzman raporlarına rağmen katliamın tek bir failinin dahi tespit edilememiş olması, yargının katliamı aydınlatma konusunda nasıl bir motivasyon içerisinde olduğunu ortaya koymaktadır”. 

Ne olmuştu?

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 15 Ekim 2015’te CNN Türk‘te Ahmet Hakan’ın sunduğu “Tarafsız Bölge” programında “PKK terör örgütü değildir” demişti. Bu yayından beş gün sonra Diyarbakır Barosu’ndaki odasında gözaltına alındı ve İstanbul’a götürüldü.

CNN Türk’e de 700 bin TL para cezası kesildi. Elçi, savcılıkça tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmesine karşın Bakırköy 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Elçi hakkında, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 7.5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. Elçi, 28 Kasım 2015’te Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklaması sırasında öldürüldü. Bugüne dek failler tespit edilmedi ve yargı önüne çıkarılmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.