Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM, memuriyete girişte uygulanan güvenlik soruşturması şartını iptal etti

CHP milletvekilleri tarafından yapılan itirazlar hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) karar verdi. AYM, memuriyete girişte güvenlik soruşturması şartı arayan düzenlemeyi iptal etti.

AYM, 1 Şubat 2018 tarihli ve 7070 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkındaki Kanun’un bazı maddelerinin iptal talebini görüştü. AYM, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından memuriyete girişlerde güvenlik soruşturması ve arşiv taraması yapılmasını içeren maddeyi iptal etti.

Dava dilekçesinde, kamu hizmetine girme hakkının kanunla belirlenmesinin zorunlu olduğu, güvenlik soruşturmasının nasıl yapılacağına ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmadığı, bireyin temel hak ve özgürlüklerini etkilediği, uygulamaya ilişkin tüm hususların idareye bırakılmasının yasama yetkisinin devrine sebebiyet verdiği öne sürüldü. Ayrıca bu kanunun Anayasa’nın 2., 7., 13., 70. ve 128. maddelerine aykırı olduğu savunuldu.

Güvenlik soruşturması ve arşiv taramasıyla elde edilen verilerin kişisel veri olduğu, özel yaşamla ilgili soru sorulmasının, bunu kaydedilmesinin özel hayata saygı hakkına sınırlama getirildiği belirtildi.

Bakanlıktaki sözlü sınav hakkında karar

AYM’nin görüştüğü bir diğer konu ise Sağlık Bakanlığı’na bağlı sözleşmeli personel alımlarındaki sözlü sınavlardı. CHP’li milletvekilleri atama konusunda sözlü sınav zorunluluğunun sınırları belirsiz ve keyfiyete yol açabileceğini savundu. Sağlık Bakanlığı’ndaki diğer personelle, sözleşmeli personel arasında eşitsizliğe sebebiyet vereceği gerekçesiyle iptali talep edildi. AYM, bu iptal talebini reddederken, sözlü sınav ve yerleştirmelerle ilgili esasların Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmesini Anayasa’ya aykırı buldu ve iptal etti.

Avukat ile müvekkil görüşmesi kaydedilmeyecek

Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlardan hükümlü olan, başka bir suçtan dolayı şüpheli veya sanık sıfatıyla avukatıyla görüşen hükümlülerin görüşmelerine ilişkin de yeni karar alındı. Avukat ile hükümlü görüşmesinde görevlinin bulunmasının, belge örneklerinin el konulabilir olmasının ve görüşmenin kaydedilmesine dair bölümün Anayasa’ya aykırı olduğuna karar veren AYM, bu bölümü de iptal etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.