Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü: Erişilebilirlik Belgesine sahip yerler çok az

Engelli bireylerin toplam işgücüne katılım oranı sadece yüzde 22. Engelli kadın bireylerin işgücüne katılım oranı yüzde 12,5, engelli erkek bireylerin ise yüzde 35,4. Engelli istihdam etmesi beklenen kamu kurumlarından Milli Eğitim Bakanlığı’nda 21 bin engelli birey çalışıyor.

Engelsiz Yaşama Derneği’nin (Ey-Der) Ulusal Veri Tabanı’ndan aldığı bilgiye göre Türkiye’de 2018 yılında 1 milyon 559 bin 222 engelli birey yaşıyor. Ancak engelli bireyler için gündelik yaşamda erişilebilirlik çok düşük. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Haziran 2019 raporuna göre 2018 yılında 301 “Erişilebilirlik Belgesi” verildi. Toplu taşıma araçlarının sadece 198’i erişilebilirlik belgesine sahip. 2014 yılından beri ise toplam 306 toplu taşıma aracı ve toplam 240 bina bu belgeye sahip. 


1992 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu‘nun aldığı 47/3 sayılı kararıyla her yıl 3 Aralık’ta Dünya Engelliler Günü kutlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.